Loket maakt haast met kleine bevingsschades

GRONINGEN/ASSEN De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade, het nieuwe loket voor bevingsschade, wil 80 procent van de schademeldingen die op de plank liggen met een eenvoudige procedure vlot afhandelen.

Onder kleine schades worden claims gerekend van niet meer dan 10.000 euro. De oudste meldingen handelt het nieuwe loket het eerst af.

Begin mei wordt naar verwachting over de eerste dossiers een besluit over de schadevergoeding genomen. Vandaag wordt een begin gemaakt met de eerste schade-opnames.

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade, die op 19 maart van start ging, nam 11.500 schadeclaims over van de NAM. Daarnaast zijn er meer dan 1000 nieuwe meldingen gedaan.

,,We gaan de komende tijd heel veel leren. Maar we willen vooral voortvarend, ruimhartig, rechtvaardig en onafhankelijk besluiten over al deze schadegevallen’’, zegt voorzitter Bruno van Ravels van de commissie. Hij leidt een half jaar het loket en gaat daarna weer terug naar de Raad van State, waar hij staatsraad is.

Volgens hem is het wel de bedoeling dat zoveel mogelijk schademelders bezoek krijgen van een expert. Er gaan 65 experts werken voor het nieuwe loket. Ze zijn geselecteerd door het Nivre, het landelijke register van erkende schaderegelaars.

Van Ravels benadrukt dat de experts op geen enkele manier banden hebben met de NAM in Assen en ook niet met het Centrum Veilig Wonen en het ministerie van Economische Zaken. ,,We hebben gezocht naar onafhankelijke experts.’’

Van Ravels zegt dat de schade-operatie in het Groninger gasgebied een van de grootste ter wereld is. ,,In Schiphol was in een periode van vijftien jaar sprake van zo’n 5500 claims. Hier in Groningen praat je over een veelvoud daarvan. Dit hebben we nog nooit meegemaakt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.