Loppersum Vooruit wil medicinale cannabis toestaan

Loppersum Vooruit (LV) onderzoekt de mogelijkheid tot het toestaan van medicinale cannabis, ook wel mediwiet, voor eigen gebruik in die gemeente.

De lokale partij werkt aan een motie om dit voor elkaar te krijgen, een initiatief van fractieassistent Willem Hartlief. Alvorens het voorstel in te dienen wil Loppersum Vooruit weten of er draagvlak onder de bevolking bestaat. Er komt een informatieavond met deskundigen over de precieze gevolgen.

Loppersum zou daarmee in de voetsporen treden van Tilburg. Die gemeente staat in overleg met justitie en politie toe dat patiënten zelf planten kweken. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden.

Eigen gebruik

Patiënten mogen niet meer dan vijf planten in hun woning hebben. De teler moet meerderjarig zijn, dient een medische verklaring te hebben en de cannabis is louter voor eigen gebruik. Gemeente Hof van Twente riep de regering begin dit jaar op de teelt te legaliseren. Immers, daarvoor is een wetswijziging nodig. Gemeenten kunnen gebruik en kweek wel gedogen.

Normale cannabisolie is te koop bij drogisterijen. Het is redelijk duur, 10 milliliter kost 40 euro, maar het THC-gehalte is laag. Terwijl juist de THC-olie de werkzame stof is die verlichting geef bij onder meer huidproblemen, kanker, zenuw- en spierpijnen, epilepsie, slaapproblemen, reuma, dementie en alzheimer.

Gebruikers vertellen dat een druppeltje door de pap al helpt de pijn te verzachten.

Gedoogd

Hartlief wijst erop dat de Stichting Suver Nuver in diverse steden al winkels opende en meer dan 20.000 leden heeft. De organisatie verstrekt via die winkels, zogeheten Social Clubs, medicinale cannabis met een hoog THC-gehalte. Dat is in principe illegaal, want het middel mag alleen verstrekt worden op doktersrecept, maar de activiteiten van Suver Nuver worden gedoogd. Onder meer in de gemeente Groningen.

Een ander argument van Loppersum Vooruit is dat alcohol, nicotine, cafeïne en veel medicijnen ook vrij verkrijgbaar zijn. De gevaren van medicinale cannabis zijn volgens Hartlief beduidend minder. Hij baseert zich op cijfers van de Jellinek-kliniek: jaarlijks sterven 19.000 mensen aan tabak, 4500 aan alcohol, 1500 aan medicijnen, terwijl het sterftecijfer door cannabis 0 is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.