Loppersum komt voor de dichte deur

Loppersum is te laat met haar eventuele herbezinning op de herindeling. Aansluiten bij Bedum, Winsum. De Marne en Eemsmond zit er meer niet in.

Op aandringen van de fractie van D66/Gemeentebelangen komt er dinsdagavond een extra raadsvergadering in Loppersum. Eerder deze week pleitte deze gecombineerde fractie ervoor om alsnog aansluiting te zoeken bij de vier BMWE-gemeenten die samen de toekomstige gemeente Hoogeland gaan vormen.

Geen aantrekkelijk perspectief

Voordat de fusie in BMWE-verband was beklonken, nodigden Bedum, De Marne en Eemsmond hun buurgemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum nadrukkelijk uit om aan te sluiten. Als daaraan toen gehoor was gegeven, was de supergemeente G7 (100.000 inwoners) in zicht gekomen. De oproep bleef maandenlang evenwel onbeantwoord. Liever dan voor de G7 kozen Delfzijl en Loppersum – hierin later schoorvoetend gevolgd door Appingedam – voor de variant DEAL (Delfzijl, Appingedam, Eemsmond en Loppersum).

Nu de provincie de gemeente Eemsmond steunt in haar keus voor BMWE vallen Delfzijl, Appingedam en Loppersum terug op zichzelf. In de ogen van Delfzijl en Loppersum is de herindelingsvariant DAL te mager. Met name Delfzijl blijft dan zo mogelijk nog liever zelfstandig.

In Loppersum vindt de fractie van D66/GB zelfstandig blijven geen aantrekkelijk perspectief. Fractielid Hans Sauerborn bepleitte daarom deze week in deze krant om alsnog aansluiting te zoeken bij de vier BMWE-gemeenten om zo alsnog de G7 (met Delfzijl) of desnoods de G6 (zonder Delfzijl) mogelijk te maken.

DEAL

Sauerborn gaat er hierbij gemakshalve vanuit dat er nog steeds sprake is van een uitgestoken hand richting de drie DAL-gemeenten. Dat blijkt evenwel een misvatting. ,,Loppersum heeft tijd genoeg gehad om aansluiting te zoeken. Die tijd heeft zij laten passeren’’, reageerden gistermorgen meerdere bestuurders uit de BMWE-gemeenten.

Recentelijk kwamen Delfzijl, Loppersum en Appingedam nog met de DEAL-variant op de proppen. Dat was tegen het zere been van met name Eemsmond. Kort nadien werd het visiedocument over de eenwording van Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond bekrachtigd in de vier gemeenteraden. De zegsman namens BMWE wijst erop dat de vier raden nagenoeg unaniem van mening waren dat door de afwachtende houding van Delfzijl en Loppersum de G7 van de baan is. ,,De uitgestoken hand is toen al ingetrokken. Nu alsnog een boom opzetten over G6 of G7 leidt tot nieuwe onrust die wij op weg naar de gemeente Hoogeland niet kunnen gebruiken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.