Loppersum zet stap naar gedogen medicinale cannabis

De gemeente Loppersum zette maandag een stap in de richting van het gedogen van medicinale cannabis. Een motie van de fractie van Loppersum Vooruit met als opdracht om het toestaan van kweek voor eigen gebruik te onderzoeken, werd met 11 tegen 4 stemmen aangenomen.

Alleen ChristenUnie en Gemeentebelangen/D66 stemden tegen. Onder meer omdat er al een landelijke pilot wordt opgezet en ‘mediwiet’ bovendien reeds verkrijgbaar is. Bé Prins (ChristenUnie): ,,Dat is duur, maar dan gaat het dus slechts om de centen. Dan moet je daar iets aan doen.’’

Loppersum Vooruit

Jacomine Meyling van Gemeentebelangen/D66 vroeg zich bovendien af of de gemeente Loppersum in staat is tot handhaving. Zij deelde de mening van Prins dat het vooral om de kosten gaat: ,,Dat komt ongeveer neer op 220 euro per jaar. Daar kun je van alles van vinden en als dat te hoog is moet je daar wat aan doen. Maar ook dat is niet aan de lokale overheid.’’

Het aannemen van de motie bleek een klein succes voor Loppersum Vooruit, die sinds vorig jaar bezig is het gedogen van medicinale cannabis erdoor te krijgen. Een initiatief van fractiemedewerker Wim Hartlief die er zelf goede ervaringen mee heeft. Mediwiet kan pijn verlichten bij verschillende ziekten en aandoeningen.

Suver Nuver

Om draagvlak bij bevolking en raad te creëren organiseerde LV vorig jaar een drukbezochte informatie-avond. Daarbij was ook Stichting Suver Nuver aanwezig. Zij verstrekt zonder doktersrecept medicinale cannabis aan mensen die daar om medische redenen baat bij hebben.

menu