Lopster college: Afsplitsing Middelstum naar Hogeland-gemeente kan niet

De aanstaande herindelingen in Noord-Groningen bieden geen aangrijpingspunt om Middelstum los te weken van de gemeente Loppersum.

Dat schrijft het Lopster college in antwoord op vragen van de Christenunie. Die wil weten of de voorgenomen fusie van de gemeente met Delfzijl en Appingedam per 2021 ruimte biedt om Middelstum alsnog aan te sluiten bij de herindelingsgemeente Het Hogeland die volgend jaar ontstaat.

Geen ‘derde’ gemeente toegelaten

Het antwoord luidt volgens burgemeester Albert Rodenboog: nee. Zolang de herindelingsprocedure van de Hogeland-gemeenten Bedum, De Marne, Winsum loopt, mag daar geen grondgebied van nóg een gemeente in worden betrokken.

Ook later is dat volgens Rodenboog geen optie als Het Hogeland al is gevormd en Delfzijl, Appingedam en Loppersum met hun fusieproces beginnen. Volgens de spelregels moet een herindeling ‘duurzaam’ zijn en mag een pasgevormde gemeente niet binnen afzienbare tijd opnieuw fuseren.

Veel bijval in Middelstum

Middelstum, ooit een zelfstandige gemeente, is traditioneel meer op het Hogeland georiënteerd dan op Delfzijl. Veel inwoners zouden daarom liever in westelijke richting fuseren. De Christenunie-vragen kregen de afgelopen dagen dan ook enthousiaste bijval uit het dorp.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.