Loten bij overtekening opkoopregeling

Als de belangstelling voor de opkoopregeling in het bevingsgebied overweldigend is en het budget overstijgt, moet er worden geloot.

Dat zegt Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders die veel aanvragen verwacht. De opkoopregeling is een maand van kracht en geldt voor een beperkt deel van het gaswinningsgebied. De NAM stelt voor de proef 10 miljoen euro beschikbaar. Woningbezitters kunnen zich tussen 2 mei en 1 juni aanmelden bij de Nationaal Coördinator.

De regeling is bedoeld voor eigenaren die hun woning door familieomstandigheden (scheiding, overlijden, ontslag, etc) of werk elders, niet kwijt kunnen. In aanmerking komen ook mensen die voor opname in een verzorgingshuis terecht komen.

Daarbij is het niet een kwestie van wie het eerst komt, die het eerst maalt. De selectie wordt gedaan door een adviescommissie. Alders: ,,We gaan er vanuit dat we minstens vijftig woonhuizen kunnen aankopen. Een kwart mogen we als commissie aanwijzen. Als er zoveel aanvragen zijn dat we boven de 10 miljoen euro uitkomen, gaat driekwart van de voorgedragen woningen voor loting in de pot. Ja, dat gaat heel officieel met een notaris.’’

Alders maakte gisteren ook bekend dat vanaf maandag vier – en in juni vijf – arbiters aan de slag gaan. Zij moeten de schadeafhandeling verbeteren. Als na de eerste inspectie en de contra-expertise nog geen overeenstemming is bereikt over het herstel van de schade, kan de arbiter kosteloos worden ingeschakeld. De arbiter beoordeelt de zaak ter plaatse, organiseert een zitting en doet een uitspraak waar het Centrum Veilig Wonen (CVW) en de NAM zich aan verbinden. ,,Een eigenaar kan de zaak, als hij het niet met de uitspraak van de arbiter eens is, alsnog voorleggen aan de rechter.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.