Luchtmacht helpt landmacht bij oefening op Marnewaard. Straaljagers en helikopters vliegen ook 's avonds tussen Winsum en Dokkum

Tijdens de oefening worden onder andere Apaches ingezet. Foto: Ministerie van Defensie

Jachtvliegtuigen en helikopters vliegen van maandag tot en met donderdag de hele middag en een deel van de avond boven de provincie Groningen. De luchtmacht ondersteunt de landmacht tijdens een oefening op militair oefenterrein Marnewaard.

Joint Terminal Attack Controllers (JTAC-ers) van de landmacht worden bij de oefening opgeleid in het waarnemen en positioneren van uit te schakelen doelen. Zij geven de locatie vanaf de grond door, waarna de vliegers deze doelen gesimuleerd uitschakelen.

Deze samenwerking moet zoveel als mogelijk in de praktijk worden getest. Daarom vinden gedurende het jaar verschillende van dit soort oefeningen plaats. Hierbij vliegen de straaljagers soms lager over dan normaal.

Jachtvliegtuigen en helikopters

De luchtmacht maakt tijdens deze oefening gebruik van jachtvliegtuigen en helikopters, terwijl de landmacht een civiel straalvliegtuig heeft ingehuurd. Bij de oefening wordt ook boven het gebied tussen Dokkum en Winsum gevlogen. Dat gebeurt steeds tussen 12.00 en 21.00 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu