M. wist dat ze slechts 14 jaar was, maar hij was nou eenmaal verliefd

De officier van justitie wilde gevangenisstraf eisen, maar veranderde tijdens de rechtszaak van gedachten: een werkstraf kan volstaan.

Ze deden het ‘s ochtends, ‘s middags, ze deden het tot laat in de avond. Appen, Snapchatten, Facebooken. Ze stuurden elkaar filmpjes, want ze vonden elkaar leuk. Sterker: ,,Ik was totaal verliefd op haar’’, zegt M. tegen de rechters.

Hij zegt ook dat hij zich schaamt. Hij had wel eens gedacht, dat wat het deed, eigenlijk niet kon. Maar dan was er weer die verliefdheid, die was sterker.

M. wist dat ze 14 jaar was. En hij wist dat dat te jong was. Te jong voor wat hij wilde. En te jong voor wat er ook gebeurde. Ze hadden afgesproken bij de dierenwinkel en waren toen naar zijn huis gegaan. Op zijn slaapkamer hadden ze gezoend en van het een was het ander gekomen.

Intentie

Was dat ook de bedoeling, de intentie van de afspraak? Om seks te hebben? De rechters willen het weten. Want als P. haar om die reden had uitgenodigd, dan zou hij zich niet alleen schuldig hebben gemaakt aan ontucht, maar ook aan grooming. P. zegt dat de intentie was om elkaar te zien.

Een vriendinnetje had het aan haar moeder verteld, dat C. seks had met een jongen van 20. Toen had hij op het politiebureau moeten komen. Wie meerderjarig is, maakt zich schuldig aan een misdrijf als je seks hebt met iemand van onder de 16 jaar. Ook al is het zo vrijwillig als het maar kan, het blijft verboden, het blijft strafbaar.

Filmpjes

De officier van justitie zegt dat C. weliswaar meedeed en ook filmpjes opstuurde, maar dat deed ze vooral omdat ze bang was dat hij anders zou afhaken. ,,Ze was niet vrij eigen keuzes te maken en daar heeft hij misbruik van gemaakt.’’

De richtlijnen: een jaar celstraf. Minimaal. De officier van justitie zegt dat ze worstelt met die richtlijn. ,,Ik zie hoe verdachte onder deze zaak lijdt. Hij is twintig en eigenlijk ook nog maar een jongen. Gevangenisstraf is allesbehalve goed voor hem. Ik eis een werkstraf van 240 uur. En om de ernst te benadrukken een jaar voorwaardelijke celstraf.’’

Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.