MBO Keuzegids: noordelijke mbo-scholen doen het best goed

Met een baan in de procestechniek kun je goed geld verdienen. Foto: Archief/Duncan Wijting

De noordelijke mbo-scholen doen het vrij goed. Dat blijkt uit de MBO Keuzegids van dit jaar.

Roc Menso Alting uit Groningen behoort tot de beste drie scholen van het land. De school scoort vooral hoog met haar opleidingen zorg en welzijn. Ook voorgaande jaren deed de school met 700 studenten het uitstekend.

Bovengemiddeld goed

Maar ook de veel grotere mbo’s roc Noorderpoort (14.000 studenten), Alfa-college (12.000) en Drenthe College (7.700) doen het niet gek. Noorderpoort (plek 11) en Alfa-college (plek 13) scoren bovengemiddeld goed en het Drenthe College is een middenmoter in de lijst van de veertig algemene mbo-scholen die Nederland telt. Ook mbo Terra staat in de lijst van groene scholen in de middelste regionen.

Begeleiding en stages

De MBO Keuzegids wordt elk jaar uitgebracht en studenten kunnen het raadplegen als ze een opleiding zoeken. Ze neemt de opleidingen van alle Nederlandse mbo-scholen onder de loep en baseert haar oordelen op meningen van studenten. Zij geven aan wat ze vinden van de begeleiding, organisatie, sfeer, veiligheid, lesmateriaal en stages op hun school. Ook kijkt de gids naar prestaties van studenten: gaan ze na het eerste jaar door met hun studie en hoe vaak halen ze een diploma.

Baan in techniek verdient het meest

Wie als mbo’er veel wil verdienen, kan het beste een technisch beroep kiezen, zo blijkt. Een baan in de procestechniek verdient gemiddeld het meest, gevolgd door banen in de transport, scheepvaart en bouw. Ook in de zorg verdien je goed, bijvoorbeeld als je aan de slag gaat als verpleegkundige, sociaal begeleider, pedagogische medewerker of doktersassistent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen