De multifunctionele accommodatie MFA Bedum is definitief van de baan. Een meerderheid van gemeenteraad Het Hogeland kiest voor alleen een nieuw sportcomplex voor voetbalclub SV Bedum.

De verhoudingen tussen de gemeente en de stichting MFA Bedum zijn zo verstoord dat een meerderheid van de partijen er geen gat meer inziet opnieuw met de stichting rond de tafel te gaan. Hoe moeilijk die keuze ook voor hen is.

,,Het is een enorme worsteling’’, aldus Bernd de Jong (ChristenUnie). ,,Hier zijn alleen maar verliezers.’’ ,,Dit is een duivels dilemma’’, verzuchtte Harma Dost (CDA) tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdagavond.

Aftandse kleedkamers

Voetbalclub SV Bedum (duizend leden) zit in een aftands sportcomplex en wil nieuwe kleedkamers bouwen. Verder moet er een kunstgrasveld komen en moeten de toegangswegen worden verbeterd.

(Tekst loopt door onder foto)

loading

Gemeente Het Hogeland trok 1,5 miljoen euro uit voor de nieuwbouw maar tegelijkertijd ging SV Bedum de samenwerking aan met stichting MFA Bedum. Deze stichting wilde er een multifunctionele accommodatie (MFA) bouwen, met voetbalkantine, maar ook met plek voor onder meer fysiotherapie, een sportschool, vergaderruimten, werkplekken en zalen. Maar voor zo’n complex zegt de gemeente geen geld te hebben.

Financiële risico’s

Graag gunden partijen Bedum de MFA omdat ze het een lovenswaardige opzet vinden. MFA Bedum putte daar moed uit. Maar de laatste maanden kwam de ommekeer. De gemeente dacht extra NPG-geld voor het project te kunnen krijgen, maar dat zou niet het geval zijn. Ook waren de financiële risico’s van de MFA in haar ogen te groot en kwam de bodem van de gemeentekas in zicht.

De gemeente en stichting MFA kwamen recht tegenover elkaar te staan. Wethouders en politici werden beledigd en beschuldigd dat ze niet competent waren, en dat ze leugens en fabels vertelden. Het verstoorde de verhoudingen nog meer.

Discussie tussen ego’s en belangen

,,Er zijn in Bedum verwachtingen gewekt maar het is uitgemond in een discussie tussen ego’s en belangen’’, verwoorde Karen Hansems (GemeenteBelangen) het. Maar ook het college ging de mist in. Raadsleden kregen pas laat zicht op de financiële risico’s die het plan met zich mee zou brengen en de NPG-gelden die waarschijnlijk niet zouden komen.

Vooral CDA en ChristenUnie worstelden met het besluit. Beide partijen hebben veel aanhang in Bedum en waren altijd voor de MFA. De Jong: ,,Wij hebben dit plan toegejuicht.’’ Door de tegenstrijdige informatie was het voor zijn fractie nauwelijks mogelijk een goede afweging te maken. ,,De financiële risico’s van het plan zijn niet zwart wit.’’

(Tekst loop door onder foto)

loading

Keuze maken die we niet willen

Net als andere partijen betreurde hij het dat gemeente en MFA niet nader tot elkaar kwamen en de situatie onwerkbaar werd. ,,Nu moeten we keuzes maken die we niet willen maken. Dat doet ons erg pijn.’’ Maar ook zijn partij erkende dat er geen ruimte meer is voor een vruchtbare samenwerking.

Pijn in het hart

Ook het CDA keerde zich tegen de MFA. Harma Dost: ,,We maken de keuze met pijn in het hart maar kiezen voor het groter algemeen belang. Het proces verdient geen schoonheidsprijs maar we moeten ook vooruit kijken. SV Bedum moet een mooie accommodatie krijgen en laten we daar tempo mee maken.’’

Beter ten halve gekeerd

Wethouder Theo de Vries (ChristenUnie) gaf toe dat het proces geen schoonheidsprijs verdiende. ,,Met de kennis van nu hadden we dit anders gedaan. Subsidie van NPG bleek geen reële optie terwijl we lang dachten dat dat wel zo was. Toen hebben we de keuze gemaakt: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. De gemeente kan deze financiële risico’s niet dragen. Het spijt ons dat dit zo lang onduidelijk is geweest.’’

Snel in gesprek met SV Bedum

Hij wil met SV Bedum rond tafel om te praten over de bouw van nieuwe kleedkamers. Het Hogeland heeft daar 1,5 miljoen euro voor uitgetrokken en dat kan meer worden, aldus De Vries.

Een meerderheid van de gemeenteraad steunt zijn aanpak en dringt aan op snelle actie. Ze hebben het wel gehad met alle strubbelingen en willen Bedum tegemoet komen. De Vries belooft er snel werk van te maken.

Voor stichting MFA Bedum moet het een enorme teleurstelling zijn. Vrijwilligers probeerden vijf jaar lang de accommodatie voor elkaar te krijgen en staken er al hun tijd en energie in.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen