MS Groningen terug van piratenjacht

Het marineschip de Zr. Ms. Groningen is terug van zijn antipiraterijmissie nabij Somalië. De bemanning is vrijdag in Den Helder ontvangen in aanwezigheid van minister Melanie Schultz van Haegen en gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen.

Tijdens de plechtigheid werden een herinneringsmedaille voor vredesoperaties uitgereikt. Voor het thuisfront was er een anjer. Schultz van Haegen was aanwezig omdat zij de Groningen enkele jaren terug gedoopt heeft.

Het was voor het eerst dat in de strijd tegen piraterij een patrouilleschip is ingezet in plaats van een oorlogsschip. De MS Groningen vertrok begin augustus naar de Golf van Aden. De Groningen werd in Europees verband ingezet om de handelsvaart een onbelemmerde doortocht door het Suezkanaal te bieden.

Aan het begin van de terugreis liet Ted van der Vleut, chef der equipage, weten dat de missie tamelijk rimpelloos is verlopen. Vele vissersschepen zijn bezocht om informatie te verzamelen over de lokale situatie op zee en op het land. Dat leidde voor zover bekend niet tot het oppakken van piraten.

Helemaal rimpelloos verliep de terugreis zelf niet, bleek vrijdag in Den Helder. Bij de Golf van Biskaje kreeg het schip te maken met golven van acht meter hoog. Aardig wat bemanningsleden werden zeeziek. In Den Helder waren ook vertegenwoordigers van het kinderhotel in de Burcht in Wedde aanwezig. De bemanning heeft tijdens de missie geld ingezameld door op het schip muziek te draaien in een soort glazen huis.

Foto's DvhN. Op de foto's onder andere gedeputeerde Henk Staghouwer en minister Melanie Schultz van Haegen met de bemanning van de MS Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.