Maagzuurpillen oorzaak darmklachten

De meest gebruikte maagzuurremmers (protonpompremmers) kunnen de samenstelling van de darmflora drastisch veranderen. Dat schrijven onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Maastricht Universitair Medisch Centrum vrijdag in een publicatie in het vakblad Gut.

Protonpompremmers worden door meer dan 1,1 miljoen Nederlanders gebruikt en zijn ook wereldwijd een van de meest gebruikte medicijnen. Protonpompremmers helpen tegen brandend maagzuur en maagzweren. Een nadeel van maagzuurremmers is dat ze de kans op darminfecties blijken te verhogen.

Dat komt, blijkt uit het onderzoek, doordat bacteriën uit de mond die normaal gesproken in de maag gedood worden door zuur, nu in leven blijven en in de darmen terecht komen. Daar veranderen ze het evenwicht in de darmflora en kunnen ze voor ontstekingen zorgen.

Het is al langer bekend dat het gebruik van bijvoorbeeld antibiotica de darmflora beïnvloedt. Toch is er geen reden voor directe paniek, benadrukt prof. dr. Rinse Weersma, maag-darm-leverarts en één van de hoofdonderzoekers van dit artikel. ,,Maagzuurremmers zijn soms echt nodig.'' De resultaten laten wel zien dat er zorgvuldig met maagzuurremmers omgegaan moet worden. ,,Uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de mensen die dit type maagzuurremmers slikken dat eigenlijk niet meer nodig heeft.''

Weersma en Imhann adviseren artsen dan ook om zich bewust te zijn van de bijwerkingen en steeds kritisch na te denken of het slikken van maagzuurremmers nodig is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.