Maarten (69) redde motorrijder Sam (22) en is officieel held

Maarten Brussee (69) uit Haren zag iets zwarts ter grootte van een ei glinsteren in de sloot. Het bleek de bovenkant van een helm. Hij trok hem omhoog en redde het leven van Sam de Haas (22) uit Groningen. De redder is vrijdag bekroond door het Carnegie Heldenfonds.

‘Motorrijder in de sloot!’

Brussee rijdt in juni over de Winschoterweg, bij Waterhuizen, net buiten Groningen. Ineens ziet hij iets door de lucht vliegen, het weiland in. Auto’s stoppen. Brussee ook. Een panikerende man rent op hem af en schreeuwt: ,,Een motorrijder in de sloot!’’

De Harener gaat het weiland in, kijkt in de sloot, maar ziet niks. Hij daalt het talud af, twee meter naar beneden, kijkt nog eens goed en dan valt hem een zwart plekje op, net boven het water. Hij reikt diep, voelt een lichaam onder de zwarte motorhelm en hij trekt De Haas naar boven. Die is er geweest, denkt de redder. Maar dan hoort hij de jongen heel zachtjes praten: ,,Help.’’

De motorrijder draait met zijn ogen terwijl Brussee hem op de kant trekt. Later, liggend in het gras, komt de jonge Groninger bij.

Bekroond als held

Brussee kreeg vrijdag in de burgemeesterskamer van het Groninger stadhuis een legpenning van het Carnegie Heldenfonds voor zijn daad. Met de motorrijder gaat het weer goed. Hij brak een enkel, een kuit, een bovenbeen en zijn borstbeen, maar hij herstelt goed.

De Haas herinnert zich weinig van het ongeluk. Dat hij een tegemoetkomende auto raakte, weet hij nog. Later zou blijken dat de bestuurster ook gewond raakte aan haar been. Het volgende moment dat De Haas terug kan halen is dat hij in een weiland ligt met veel mensen, onder wie ambulancepersoneel, om zich heen.

Dat hij tussendoor gelanceerd werd, tientallen meters door de lucht vloog, rakelings twee bomen passeerde, en uiteindelijk in die sloot belandde - De Haas weet er niets van.

Onwerkelijk

,,Heel onwerkelijk om dit verhaal te horen uit de mond van mijn redder. Dat ik diegene ben die met zijn ogen lag te draaien’’, zegt hij.

Brussee vertelt de jonge Groninger in het stadhuis wat hij zag, wat hij dacht, vreesde, en hoe blij hij was die draaiende ogen te zien

De redder en het slachtoffer ontmoeten elkaar vrijdag voor het eerst na het ongeluk op die bewuste dag in het voorjaar. Brussee: ,,Ik herkende hem wel, maar hij ziet er een heel stuk anders uit dan toen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.