Maatregelen tegen files op Knijpsbrug in Hoogezand; verkeer kan sneller doorstromen na verbreding afrit op A7

De Knijpsbrug in Hoogezand. Foto: Google Streeview

Het fileleed bij de Knijpsbrug in Hoogezand kan worden verzacht. Door verbreding van afrit 41 op de A7 en het rotondecomplex kunnen auto’s sneller doorstromen.

Geregeld wachten auto’s die afslaan naar Hoogezand of Slochteren noodgedwongen op de vluchtstrook van de A7. Dat gebeurt tijdens de avondspits en als de Knijpsbrug over het Winschoterdiep dicht is.

In 2016 besloot de provincie dat er een einde moet komen aan deze verkeersonveilige situatie op de A7. Rijkswaterstaat, de gemeente Midden-Groningen en de provincie nemen maatregelen om onnodig oponthoud bij de Knijpsbrug, maar ook bij het verderop gelegen kruispunt Kerkstraat-Hoofdstraat en de Rengersbrug bij Foxhol te voorkomen.

Afrit A7 wordt verdubbeld, rotondes krijgen extra rijstrook

Dinsdag vertelde gedeputeerde Fleur Gräper (D66, Verkeer en vervoer) wat er precies gaat gebeuren. ,,De belangrijkste ingreep is een verdubbeling van de afrit A7 en een extra rijstrook op de rotondes bij Hoogezand. Dat is goed voor de doorstroming van het verkeer. Als de Knijpsbrug open staat kunnen daar meer auto’s staan. Vervolgens komt het verkeer sneller op gang als de brug weer toegankelijk is.’’

De provincie maakt van de gelegenheid gebruik om ook de situatie bij de Rengersbrug aan te pakken. Ook daar staat het verkeer geregeld ‘vast’. Er komt een nieuwe verkeersregelinstallatie die beter afgestemd staat op het verkeersaanbod. Dat laatste geldt ook voor het kruispunt Kerkstraat-Hoofdstraat-Meint Veningastraat in Hoogezand.

In maart informatiebijeenkomsten

Uitvoering van de maatregelen bij de Rengersbrug combineert de provincie in mei en juni met onderhoudswerkzaamheden. De kosten zijn daar geraamd op 190.000 euro. De kosten van de afrit en de rotondes bij de Knijpsbrug heeft de provincie nog niet precies in beeld. In het najaar van 2020 presenteren Gedeputeerde Staten de nader uitgewerkte plannen. In maart worden informatiebijeenkomsten gehouden voor de bewoners.

menu