Mag je straks de auto nog wel parkeren in de straten van Groningen?

Een meerderheid van de Groninger gemeenteraad scherpt het parkeerbeleid in de stad woensdagavond zeer waarschijnlijk flink aan. In principe.

De manier waarop precies volgt later, maar er lijkt steun voor het plan om een groot deel van de 1,4 km2 aan parkeerplekken (70.000 stuks) anders in te richten. Opdat niet alleen autobezitters plezier van de openbare ruimte hebben.

Betaald parkeren

Een auto voor de deur is straks niet meer vanzelfsprekend. Overal waar buurtbewoners dat willen, voert de gemeente vergunningparkeren in. Of iedere bewoner vervolgens voor elke auto een vergunning krijgt, hangt van de buurt af.

De gemeente kan besluiten mensen met een eigen (parkeer)erf geen vergunning te geven, eventueel ook niet voor een tweede auto. Die zou dan naar een veilige P+R plek kunnen. Het nieuwe beleid stimuleert ook het gebruik van buurtstallingen in vergunningwijken.

Ondanks meer betaald parkeren en een hogere pakkans van overtreders levert het nieuwe systeem minder geld op. Volgens B en W zijn de huidige parkeerregels, met onderscheid tussen schil- en buitenwijken, verouderd. Steeds meer Stadjers vragen om betaald parkeren. Nieuwe techniek moet het gebruik (de ruil) van bezoekerspassen door wijkbewoners vergemakkelijken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.