Man (77) krijgt 4 jaar cel wegens seksueel misbruik buurman

Een 77-jarige man uit Blijham is door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot vier jaar celstraf wegens langdurig seksueel misbruik van een leeftijdgenoot.

De rechtbank in Groningen legde eerder drie jaar cel straf op waartegen beroep werd ingesteld.

Het slachtoffer is een verstandelijk gehandicapte man die lange tijd naast de veroordeelde woonde. Het misbruik speelde zich af gedurende een periode van 14 jaar. In de omgeving van de man bestonden jarenlang vermoedens. In 2013 vertelde het slachtoffer aan een buurtgenoot dat iemand hem altijd veel pijn deed. Zo kwam de zaak aan het licht.

Tijdens de rechtszaak in Groningen kwam aan de orde dat een langdurige gevangenisstraf voor iemand van 77 jaar onwenselijk is. De officier van justitie beaamde dat, maar zag geen beletsel om toch een lange vrijheidsstraf te eisen. ,,Celstraf is immers voor iedereen onwenselijk.’’

Het hof is het daar mee eens en legde nog eens een jaar meer op dan er was geëist. ,,Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan de zwaarst mogelijke vorm van seksueel misbruik, zo staat in het arrest (uitspraak). Behalve het ondergaan van een lange vrijheidsstraf moet de man een schadevergoeding betalen van 15.000 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.