Man mishandeld: antihomogeweld of niet?

Een 26-jarige man is vrijdagnacht in het uitgaanscentrum van Groningen door zes mannen mishandeld. Hij liep onder meer een hersenschudding op. Volgens het slachtoffer werd hij mishandeld om zijn homoseksuele geaardheid. De politie Noord-Nederland spreekt dat tegen.

De 26-jarige man verklaart dat de onenigheid begon toen hij in een café aan de Peperstraat voortdurend aangekeken door een andere man. Toen hij vroeg waarom, zei hij: ‘Je bent gewoon een vieze homo’ en gaf hij het slachtoffer een duw.

Vrienden van de man mengden zich ook in het gesprek en sloegen en schopten het slachtoffer. Terwijl hij korte tijd bewusteloos was, werd zijn telefoon gestolen.

Ziekenhuis

Het slachtoffer liep onder meer een hersenschudding, een blauw oog, blauwe plekken en een gespleten lip op. Zaterdag bracht hij het grootste deel van de dag in het ziekenhuis door.

‘Geen homogerelateerd geweld’

De politie is een andere mening toegedaan dan het slachtoffer. Volgens de politie ontstond om nog onbekende reden een woordenwisseling tussen de twee groepen jongeren. Eén groep besloot te vertrekken. Bij de uitgang van het café volgde een schermutseling. De politie meldt op haar website dat het slachtoffer als eerst sloeg. De 26-jarige man spreekt dit tegen.

De politie verwacht niet dat het gaat om homogerelateerd geweld. ,,Het gaat hier wellicht eerder - en onderzoek zal dat moeten uitwijzen - om uitgaansgeweld zoals dat wel vaker voorkomt in het uitgaanscentrum van een grote stad’’, schrijven zij.

‘Discriminatie is heftig’

Homobelangenorganisatie COC Groningen en Drenthe is ondertussen met de man in gesprek. Voorzitter Jantine Doornbos zegt er achter te willen komen wat er precies gebeurd is. ,,We praten met het slachtoffer en de politie. Er zijn natuurlijk altijd opstootjes in het uitgaansleven maar als het gaat om discriminatie is het wel even een stuk heftiger.’’

Doornbos zegt dat het slachtoffer flink is toegetakeld vrijdagavond. ,,Hij was enige tijd buiten westen.’’ Op het moment is hij aan het bijkomen. De man is nogal onder de indruk van de media-aandacht die er sinds dit weekeinde is.

Korte lijnen

In april van dit jaar werden twee lesbische vrouwen mishandeld in het uitgaansleven van Groningen. Als gevolg daarvan werden kamervragen gesteld. De gemeente, politie en het COC in Groningen zijn al enige tijd bezig om veiligheidsmaatregelen te treffen. ,,De lijnen zijn kort’’, zegt Doornbos. ,,Nadat het nieuws naar buiten kwam ging direct iedereen met elkaar in gesprek.’’

Maandag doen beide betrokken partijen aangifte.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.