Man steekt woning in brand in opdracht van vader

De rechtbank in Groningen heeft een 55-jarige man uit Vriescheloo naar een psychiatrisch ziekenhuis gestuurd. De man stichtte in november vorig jaar brand in zijn woning aan de J. Buiskoolweg waar hij met zijn vader woonde. Volgens de advocaat van de verdachte is er sprake van een menselijk drama.

De verdachte verzorgde zijn zieke vader. Hij stichtte de brand kort nadat zijn vader was overleden. De bedoeling was dat verdachte zelf ook zou komen te overlijden. Hij had zichzelf verwond met een mes. Hij zou dat hebben gedaan in opdracht van zijn (dominante) vader. Ook de brandstichting was in opdracht van de vader.

De verdachte verklaarde dat hij wel om hulp had gevraagd, maar dat die uitbleef. Met name de huisarts zou het volgens hem hebben laten afweten. Deskundigen zeggen dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is. Het OM neemt dit over. Volgens de officier van justitie is de verdachte wel schuldig, maar moet hij daarvoor geen straf krijgen.

De advocaat vindt dat het OM - na de aanhouding van de verdachte - heeft nagelaten actie te ondernemen om een hulpverleningstraject op te zetten. Dat zou wel zijn toegezegd, maar sinds november vorig jaar is er niets gebeurd, aldus advocaat Rob van Haarst. De officier van justitie: ,,Wij kunnen geen hulpverleningsplekken creëren.’’

De opgelegde maatregel is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank deed anders dan gebruikelijk in het belang van de verdachte direct uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.