Man uit Kropswolde moet jaar cel in voor witwassen

Een 43-jarige inwoner uit Kropswolde moet 12 maanden de cel in voor witwassen. Zijn vrouw (41) is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Ook moeten ze ieder 241.000 crimineel verdiend geld afdragen.

De straffen van de Groninger rechtbank liggen fors lager dan het Openbaar Ministerie eiste: drie jaar cel tegen de man en twee jaar tegen zijn partner.

De rechtbank acht het witwassen deels bewezen. Volgens het OM zou het stel tussen 2008 en 2014 ruim 1,1 miljoen euro hebben witgewassen. Geld dat is verdiend met hennepteelt, vermoedt het OM.

Schimmige constructies

Het omvangrijke dossier telde veel contante transacties en schimmige constructies en inkomstenbronnen. De rechtbank oordeelde weliswaar dat het stel van witwassen een gewoonte heeft gemaakt, maar lang niet al het ten laste gelegde kon worden bewezen.

Volgens de rechtbank is er in totaal 483.000 euro onverklaarbaar vermogen. Daarnaast heeft de man zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Omdat de zaak al jarenlang sleept vond de rechtbank strafverlichting op zijn plaats.

Minder actieve rol

De man kreeg 18 maanden cel opgelegd, waarvan 6 voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar. Omdat de vrouw een minder actieve rol speelde bij de witwaspraktijken en de zorg heeft voor zes minderjarige kinderen, legde de rechter haar een taakstraf op.

Zij kreeg van de rechter wel een 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar opgelegd als stok achter de deur om herhaling te voorkomen.

menu