Man uit Uithuizen heeft twee wietplantages in huis en een in de tuin

Twee kleine plantages in huis en een grote in een loods in de tuin. De politie rekende dinsdag een inwoner (33) van Uithuizen in.

De man ligt nog in bed in de voormalige dokterspraktijk aan de Hoofdstraat Oost als de politie binnenstormt. De voordeur is open. Na een korte ondervraging ontdekt het zoekteam op de verdieping twee kleinere kwekerijen met een stroomschakelbord.

Grote plantage

In een loods achterin de grote tuin is een grote plantage. Een rechercheur komt na een vluchtige berekening op driehonderd planten. ,,Heel professioneel’’, zegt de rechter-commissaris die een kijkje komt nemen. Hij moest toestemming geven voor de doorzoeking omdat het om een privéwoning gaat.

Voordat de bewoner wordt afgevoerd, leidt hij de twee grote honden die loslopen in de tuin naar een aparte ruimte in de woning, zodat de politie vrij kan rondlopen. De mastino napoletano’s worden later opgehaald door de dierenambulance.

Bewijslast

Het team verzamelt alle mogelijke bewijslast. Op tafel in zakjes liggen meerdere mobiele telefoons, een huurcontract, kopieën van ID-bewijzen en voor bijna 1800 euro aan contanten. Op een bijzettafel ligt een zak met toppen wiet. ,,Volgens hem voor eigen gebruik. Maar dat is wel een beetje veel’’, schampert een van de rechercheurs. De forensische opsporing onderzoekt de woning en loods op sporen.

De inval is onderdeel van een grote actie tegen georganiseerde hennepcriminelen op negentien locaties. In de loods is een goed geïsoleerde ruimte afgetimmerd om warmte en geur tegen te houden. Bij een kijkje achter de binnendeur komt een grote wietwalm vrij. De stroom wordt afgetapt. De bedrading en kastjes zijn warm. ,,Brandgevaarlijk’’, zegt een rechercheur. ,,Omdat er te veel stroom wordt gevraagd.’’

De bewoner wordt, net als twaalf andere aangehouden verdachten op andere locaties in de stad en provincie, ervan verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie die zich bezighoudt met hennepteelt en export naar Duitsland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.