Manager communicatie stapt op, komt terug en vertrekt weer bij Rodin

Het aanleggen van het netwerk in dunbevolkte gebieden vergt meer tijd dan verwacht. Foto: Rens Hooyenga

Na de vervanging van de projectleiding is bij Rodin Broadband BV ook Date Hoiting, manager communicatie en mediarelaties opgestapt.

Hoiting organiseerde bijeenkomsten in het Groningse bevingsgebied, waarin inwoners die afgelegen wonen zich kunnen inschrijven voor snelle internetverbinding met behulp van een radioverbinding of een glasvezelkabel.

Ingewikkelder en tijdrovender

De organisatie van het project blijkt voor Rodin Broadband BV uit Hoogkerk ingewikkelder en tijdrovender dan verwacht. Het aantal aangesloten huishoudens blijft achter bij eerdere ramingen.

Rodin is het bedrijf dat met behulp van tien miljoen euro subsidie van de Economic Board en de Nationaal Coördinator Groningen, een lening van de provincie (20 miljoen euro) en met eigen financiering van aandeelhouders onrendabele gebieden in Groningen voorziet van snel internet.

Geen rol in huidige situatie

Enkele maanden geleden kondigde Hoiting zijn vertrek aan. Na een wisseling van de wacht in de top van Rodin werd Hoiting verzocht terug te keren. Directeur Jan Peter de Groot maakte plaats voor projectleider Robert Hoogendorp die hem er graag bij wilde houden. Aan dat verzoek gaf hij gehoor. Hoiting schreef voor Rodin een nieuw communicatieplan. Deze week maakte hij bekend bij nader inzien toch op te stappen bij Rodin. Over de reden van zijn vertrek laat Hoiting niet veel los. ,,Ik heb het gevoel dat mijn werk er hier op zit. In de huidige situatie zie ik voor mij geen rol weggelegd.’’

De provincie ging er in 2016 van uit dat alle 14.000 Groningse huishoudens op het digitaal slecht ontsloten platteland twee jaar later de beschikking zouden hebben over snel internet. Toen bleek dat dit niet ging lukken, verleende de provincie uitstel.

Goede intenties

Jan Sietsema, één van de ‘ambassadeurs’, die zijn streekgenoten probeert te interesseren voor het project snel internet, is niet verbaasd over het vertrek van Hoiting. ,,Rodin heeft de klus onderschat, waardoor Hoiting continue achter de feiten aanliep. Hij wilde het graag goed doen, maar toen het project vertraging opliep, kreeg hij te maken met teleurgestelde inwoners die zich hadden ingeschreven en langer moet wachten dan afgesproken. Zijn intentie was goed, maar het glipte hem tussen de vingers door.’’

Sietsema zegt dat Hoiting geen kant op kon. ,,Ik herinner me een gesprek met hem vorige winter in Tjuchem. We zaten daar en hij was teleurgesteld in het verloop van het project. Date is een ‘schiere peer’. Hij wilde door, maar was niet opgewassen tegen dit soort taferelen.’’

menu