Manege De Veenhoeve viert jubileum met spectaculaire shows

Fries paard. Foto: Archief Jacob Melisse

Manege de Veenhoeve in Appingedam viert zaterdagavond het 10-jarig jubileum van de eigenaren, de familie Kramer. In het manegecomplex zijn tal van shows.

Bert en Cobi Kramer namen de manege in december 2007 over om hun fokkerij van Friese paarden in Kiel-Windeweer te kunnen uitbreiden. Het fokken van deze zwarte parels is de hobby van Bert Kramer.

Omdat de accommodatie veel meer ruimte bood dan nodig was voor de fokkerij, werd de manege nieuw leven ingeblazen. Bij de overname telde het bedrijf welgeteld nog drie klanten, nu is er weer een volle bezetting: alle stallen vol en vele manegelessen, met uiteraard veel Friese paarden.

Familiebedrijf

In de afgelopen tien jaar is De Veenhoeve stapje voor stapje uitgegroeid tot het huidige familiebedrijf. Bert en Cobi beheren het met hun vier kinderen. Oudste dochter Nadine is bedrijfsleidster en instructrice. Dochter Lydian verzorgt naast haar opleiding aan de PABO alle entertainment op de manege.

Dochter Miriam doet de opleiding Small Business en Retail Management en heeft sinds 2017 dressuur- en trainingsstal Veenhoeve Sporthorses binnen de accommodatie. Haar tweelingbroer Niels volgt de opleiding Allround Operationele Techniek en is daarnaast actief in het internationaal voorbrengen van Friese paarden. Ook helpt hij mee bij het onderhoud van de manege.

Spectaculaire shows en afterparty

De voorbereidingen voor het jubileumfeest zijn al enkele weken in volle gang. Een groot deel van het programma wordt verzorgd door de klantenkring van de manege. Zelfs de allerjongsten (vanaf 6 jaar) houden een show. Ook paardenmensen van buiten en oud-leden houden demonstraties.

Volgens de manegehouders belooft het een spectaculaire avond te worden, waarbij vele onderdelen van de paardensport de revue passeren. De avond duurt tot 21.30 uur. Daarna is er een afterparty.

menu