Marciaborg in Rasquert bereikt hoogste punt

Hoera! Het hoogste punt van centrum de Marciaborg in Rasquert is bereikt. Wethouder Harmannus Blok mocht vrijdagmiddag ter ere van dit feestelijke moment de vlag hijsen.

Het is koud, de vloer is drassig, maar de stemming zit er goed in. Gewapend met meerdere groene flessen kinderchampagne (want het is onder werktijd) loopt een stoet mensen richting de bouwplaats van de Marciaborg. Af is het gebouw nog lang niet, maar het hoogste punt, ongeveer tien meter, werd gisteren wél bereikt.

135 ton staal

De ingrediënten van het complex? Zo’n 135 ton staal, 800 kuub beton en 7,5 kilometer hout. Architect Beatrice Montesano zet geschokt een stapje achteruit als ze hoort hoeveel staal er in haar ontwerp komt. Ze wist dat het veel was. Maar zoveel? Het gebouw is aardbevingsbestedig gebouwd. Niet is gelijmd of gemetseld. Alles is gestapeld. En daar is veel staal en beton voor nodig.

Wethouder Harmannus Blok (ChristenUnie) en directeur Ralf Holthuis van Hesco Bouw hijsen samen de vlag met het logo van het kindcentrum. Daarna is het tijd voor de lunch: gehaktballen, mosterdsoep en broodjes.

Voor de zomer

Basisscholen Noordewier, Ichthus en de peuters van Kids2B vinden hier straks onderdak, samen met sportclubs en culturele verenigingen. Ook wordt het centrum de ideale plek voor dorpsbijeenkomsten.

Het pand moet voor de zomer klaar zijn. en het ziet er naar uit dat die deadline met gemak gehaald gaat worden. Kids2B trekt in de zomer al in de borg. Na de zomervakantie de twee basisscholen ook.

Nieuw schoolplein

Het oude gebouw van de Noordewier wordt gesloopt. Daar komt straks het schoolplein. „Dat is ook wel nodig hoor”, zegt directeur Aris Fickweiler van Primair Onderwijs. „Dat gebouw is erg verouderd.”

Wat voor invulling het pand van Ichtus krijgt is nog niet duidelijk. Blok denkt dat het niet moeilijk is om voor dat gebouw iets nieuws te vinden. Dit komt met name door de goede ligging, zo pal langs de Provinciale weg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.