Marcouch stelt vragen over mogelijke moord op Groningse kraker

Ahmed Marcouch (PvdA). FOTO ANP/BART MAAT

Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) heeft vragen gesteld aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie over de mogelijke moord op een Groningse kraker in 1990.

Dit deed hij naar aanleiding van een artikel van de Groningse dichter en auteur Bart FM Droog op nieuwssite The Post Online .

Marcouch wil onder meer weten of het ministerie van Veiligheid en Justitie aanleiding ziet om het onderzoek naar de dood van de kraker te heropenen. Ook vraagt hij of vervolging voor moord of doodslag nog mogelijk is, in verband met verjaring van de zaak.

Reconstructie

Droog maakte een reconstructie van de dood van kraker Marco, wiens lichaam op 20 april 1990 op straat werd gevonden naast het toenmalige gekraakte Wolters-Noordhoff Complex in het centrum van Groningen, naast de Universiteitsbibliotheek.

Er werd aanvankelijk gedacht dat de kraker zelfmoord had gepleegd, maar er waren ook aanwijzingen dat hij om het leven was gebracht. Politie en justitie zouden de zaak in 1999 en in 2004 hebben heropend, maar ze kregen het bewijs voor moord of doodslag nooit rond.

Bewijs

Volgens de reconstructie van Droog, die hij mede baseerde op gesprekken die hij onlangs voerde met ex-krakers die ook in het complex woonden, is er nu wel voldoende bewijs dat Marco zou zijn vermoord door een Duitse punker die destijds een relatie had met zijn ex-vriendin.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen