Marineschip Groningen heeft Den Helder in zicht

Voor de bemanning van het patrouilleschip Zr. Ms. Groningen (foto) van de Koninklijke Marine zit de antipiraterijmissie er bijna op. Thuishaven Den helder is in zicht. Vrijdag wordt de bemanning onthaald door familie en vrienden.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp reikt aan de bemanning de Herinneringsmedaille Vredesoperaties (HVO) uit. Het marineschip deed als eerste patrouilleschip mee aan de EU-antipiraterijmissie ATALANTA voor de kust van Somalië. Een delegatie uit Groningen is bij die ceremonie aanwezig.

Het patrouilleschip opereerde drie maanden in een internationaal vlootverband. Het marineschip hield zich bezig met het beschermen en controleren van schepen die gebruik maken van een speciale vaarroute in de Golf van Aden. Naast het patrouilleren in het Somalisch bassin heeft de Groningen zich ingezet voor de opbouw van lokale maritieme capaciteiten in de regio door het trainen van lokaal Kustwachtpersoneel. Tijdens haar missie heeft de Groningen geassisteerd bij het uitzetten van zogeheten ‘vislokboeien' voor de Somalische kust om deze bedrijfstak te stimuleren. Visserij is een belangrijke bron van inkomsten voor de regio.

Nederland levert sinds 2008 een bijdrage aan de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië. Daarmee worden onder meer de Nederlandse handelsbelangen beschermd. Jaarlijks passeren tussen de 20.000 en 30.000 schepen de Golf van Aden. De bestrijding van piraterij is de afgelopen jaren voortdurend in ontwikkeling geweest. Door te patrouilleren vergroten de marineschepen de veiligheid langs de scheepvaartroutes bij Somalië en ontmoedigen en verstoren zij piraterij op zee.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.