Marjolein Faber (PVV) noemt messentrekker Grote Markt 'Noord-Afrikaans'; slachtoffers herinneren blanke huid en grijs haar

Consternatie nadat een man met een mes terrasbezoekers te lijf gaat in Groningen. Foto: ProNews

De man die woensdagavond op de Grote Markt drie mensen verwondde met een mes, had volgens PVV-politica Marjolein Faber ‘een Noord-Afrikaans’ uiterlijk. Twee van de slachtoffers herkennen dat beeld niet en spreken juist van een ‘blanke’ man.

Nog dezelfde avond dat student Berk Kaykanat (26) met een mes werd aangevallen op het terras van De Drie Gezusters, hield de politie een dader aan. Donderdagochtend maakte de politie bekend dat het om een 67-jarige, verwarde man uit Groningen gaat.

Marjolein Faber, die voor de PVV in de Eerste Kamer zit en fractievoorzitter is van de Provinciale Statenfractie in Gelderland, zegt dat zij nog iets anders over de dader gehoord heeft en dat die informatie van ‘de media’ niet publiek mag worden.

Ton van Kesteren retweet het bericht

Andere Twitteraars reageren veelal sceptisch. Ze vragen zich af waar Faber zich op baseert en betichten haar ervan dat de tweet louter stemmingmakerij is. Het Groningse PVV-lid Ton van Kesteren (Eerste Kamer, Gemeenteraad en Provinciale Staten) retweette het bericht juist.

„Ik heb dat geretweet, ja. Ik retweet wel vaker dingen”, reageert Van Kesteren. Verder wil hij niet ingaan op het bericht of zijn beweegredenen om het te delen. „Het bericht komt van mevrouw Faber. Bel haar maar.”

Slachtoffers herkennen kwalificatie ‘Noord-Afrikaans’ niet

De slachtoffers van de steekpartij herkennen de kwalificatie ‘Noord-Afrikaans’ in elk geval niet. Berk Kaykanat zegt zich alleen te kunnen herinneren dat de man er vrij oud uit zag, grijs haar had en een lichte huid. „Hij was zeker niet getint. Maar het ging zo snel, ik heb hem niet helemaal goed kunnen bekijken. Hij kwam ook niet recht op mij af, maar vanaf de rechterkant.”

Zijn vriend Anne Clerc (26), die de man wist af te weren en daarbij gewond raakte aan zijn hand, had beter zicht. Ook hij noemt het grijze haar van de dader. „En hij had een vrij grote neus, een puntneus. Geen idee wat zijn afkomst is, maar zijn huid is in elk geval blank. Dat hij Noord-Afrikaans zou zijn heb ik nooit gezegd, en ik heb geen idee van wie die informatie wel zou kunnen komen.”

OM kan niets zeggen

Fabers bron is de vrouw die bij de steekpartij gewond raakte aan haar kin, verklaart ze. „Zij is mij bekend en via haar heb ik het gehoord. Niet direct, overigens, maar via een familielid van haar.”

Ondanks de kritiek op Twitter blijft ze bij het bericht. „Ik geloof absoluut dat mijn informatie juist is. Anders had ik het ook nooit op Twitter gezet, ik moet het wel zeker weten.”

Het Openbaar Ministerie kan niets zeggen over de afkomst van de dader, verklaart woordvoerster Melanie Kompier. „Dat mogen we niet vanwege de privacyregelgeving. Dus ik kan dit niet ontkennen en ook niet bevestigen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen