Marktplein te vaak in gebruik als afvalplek

Op het Marktplein in Winschoten wordt frequent afval gedumpt. De ondergrondse afvalcontainers worden niet door alle pashouders benut.

De gemeente Oldambt ziet streng toe op de vervuilers en heeft al talloze boetes uitgedeeld. In 2015 zijn kriskras door Oldambt, maar met nadruk op het Marktplein, honderd overtredingen geconstateerd. In 27 gevallen is daadwerkelijk een boete uitgedeeld, omdat de vervuiler kon worden achterhaald.

Ongeveer tweeduizend huishoudens zijn voor hun afval aangewezen op ondergrondse containers. De gemeente is van plan dat aantal uit te breiden. Daarvoor worden in het centrum de komende tijd 24 extra ondergrondse containers aangelegd. ,,We streven ernaar dat de afstand van de woning tot zo’n container maximaal honderdvijftig meter bedraagt”, zegt wethouder Ricky van den Aker (CDA).

Naast het Marktplein zijn ook de Trekweg en de Herman Heijermansstraat gebieden waar het niet zo nauw wordt genomen met het aanbieden van afval. Via handhaving en het bezorgen van brieven probeert de gemeente de bewoners meer discipline bij te brengen. ,,En dat gaat steeds beter”, weet Van den Aker. Over het algemeen is de wethouder zeer te spreken over de manier waarop de Oldambtsters afvalscheiden. Sinds een jaar is het inzamelen van plastic ingevoerd. Op verzoek – en na klachten van inwoners – wil de gemeente die inzameling aanpassen. ,, Als er wind staat, waaien zakken weg en ze worden door dieren aangevreten.”

Op 1 september start in Westerlee een proef met containers, waarin het plastic kan worden opgeborgen. Ze hebben een inhoud van 240 liter. Zeshonderd huishoudens doen mee aan de proef, die na vier maanden wordt geëvalueerd. ,,Als het een succes wordt, gaan we het in de hele gemeente invoeren”, zegt Van den Aker. Door het beter scheiden van afval zijn de meeste inwoners van Oldambt goedkoper uit. De grijze container wordt gemiddeld nog acht keer per jaar aangeboden, tegenover twintig keer voor invoering van het systeem.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.