Marktwerking leidt tot wachtlijsten in UMCG

De marktwerkingsregels leiden tot oplopende wachtlijsten voor sommige complexe behandelingen en kankeroperaties in het UMCG.

Daarvoor waarschuwt bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen in een interview met Dagblad van het Noorden. Het UMCG en het Martini Ziekenhuis Groningen krijgen steeds meer patiënten voor complexe (kanker)behandelingen terwijl de toeloop bij ziekenhuizen in de regio, die meer eenvoudiger zorg doen, juist afneemt. De vierentwintig operatiekamers in het UMCG zijn overvol terwijl er ok’s in de regio leeg staan.

Afspraken

,,We willen graag afspraken maken met ziekenhuizen in de regio over verplaatsing van behandelingen maar de marktwerkingsautoriteit ACM staat dat niet toe’’, zegt Aartsen. ,,We overschrijden daardoor soms de landelijke normen voor wachttijden en vinden dat niet aanvaardbaar voor patiënten.’’ Hij zegt geen miljoenenbosete van de ACM te durven riskeren. Afspraken die het UMCG met het Martini Ziekenhuis wilde maken, zijn op de lange baan geschoven na bemoeienis van zorgverzekeraar Menzis.

Keuzevrijheid

De ACM en zorgverzekeraars hameren op keuzevrijheid voor de patiënt. Ze hopen monopolies, dus hoge ziekenhuistarieven, te voorkomen. ,,Maar voor de kwaliteit, efficiëntie, service en kosten is er juist veel voor te zeggen bepaalde vormen van zorg te concentreren op één locatie’’, reageert bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis.

Het bestuur van het Martini Ziekenhuis zegt het verhaal van Aartsen te herkennen. ,,Afspraken tussen ziekenhuizen om de markt te verdelen kunnen alleen met goedkeuring van de zorgverzekeraar.’’ Het Martini Ziekenhuis pleit voor een regioplan voor meerdere jaren om de toestroom van patiënten beter te regelen.

Oordeel

Mededingingsautoriteit ACM zegt dat veel samenwerkingsvormen tussen ziekenhuizen wel zijn toegestaan, maar dat het afhangt van hoe de zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties er op reageren. ,,Voorwaarde is dat de voordelen voor de patiënt en verzekerde groter zijn dan de nadelen voor de concurrentie.’’ Het oordeel van de ACM hangt doorgaans af van de reactie van de zorgverzekeraar, stelt de ACM.

Zorgverzekeraar Menzis zegt ook dat er veel samenwerkingsafspraken mogelijk zijn, maar wel binnen de grenzen van de mededingingsregels. ,,We pakken de handschoen graag op’’, zegt de Menzis-woordvoerder. ,,Het liefst zien we afspraken voor de langere termijn. Als het UMCG zich focust op de complexe zorg en basiszorg ergens anders wil uitvoeren, moeten wij ervoor zorgen dat er voldoende capaciteit is ingekocht bij de andere ziekenhuizen in de regio.’’

Jos Aartsen reageert daar weer op: ,,Mooi dat de verzekeraar de handschoen nu wel oppakt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.