Marlene Bakker neemt debuut-cd op in Utrecht

Marlene Bakker, de Groningstalige zangeres uit Stad, werkt in Utrecht aan haar begin 2017 te verschijnen debuut-cd.

De in eigen beheer uit te brengen cd telt elf nummers. Eén daarvan is een door Bakker (Groningen, 1984), in het Gronings vertaalde cover van zangeres Tina Dico, de overige tien nummers zijn door haarzelf geschreven.

Hoes en Heerd

Bakkers Groningstalige debuut was een getoonzet gedicht van de Westerwoldse dichter Hanne Wilzing: Loat Grunnen nait zakken. Vorig jaar verscheen van haar de single Heufd as Helm, naar een gedicht van Fieke Gosselaar.

,,Ik schrijf direct in het Gronings, Hindry Schoonhoven (geeft cursussen Gronings en schreef een Gronings grammaticaboek, red.), leest ze na op juist woordgebruik en grammatica.’’

Bakker timmert momenteel aan de weg met de voorstelling Hoes en Heerd van Peerd Regiotheater (op 21, 22 en 23 augustus op Noorderzon).

Ode aan Ede

Op 17-jarige leeftijd verhuisde Bakker naar Tilburg, waar ze aan de Rockacademie de richting singer-songwriter volgde en als muzikant/ondernemer afstudeerde. Terug in Groningen zong ze nummers van Ede Staal in haar programma Ode aan Ede.

Op haar debuut speelt Bernhard Gepken (Daniël Lohues, Maaike Ouboter en Stephanie Struijk) gitaar. Hij tekent ook voor de productie. Nicky Hustinx speelt drums, Reyer Zwart bas/contrabas en Arjan de Bock toetsen. Bakker wil met haar debuut een breed publiek bereiken.

Oproep tot het delen van Gronings dialect

In de Utrechtse studio Mailmen zijn de basistracks inmiddels opgenomen. ,,Het wordt een prachtplaat’’, verwacht de zangeres. ,,Ja, er is al een titel, maar die houd ik nog even voor mijzelf.’’ Naar verwachting wordt de cd begin 2017 uitgebracht en onder de aandacht gebracht met een tournee, waarbij Bakker ook kleinere theaterzalen hoopt aan te doen.

De Groningse zangeres vraagt haar volgers op sociale media om haar muziek zoveel mogelijk te delen. ,,Hoe meer publiek we bereiken, hoe meer mensen we kunnen laten horen hoe mooi het Groningstalig dialect kan zijn.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.