Marokko frustreert rechtszaak rond verdwenen Ilham Benchelh

Het Openbaar Ministerie slaagt er niet in via diplomatieke kanalen de 70-jarige Kasem M., verdacht van moord, naar Nederland te krijgen. De man verblijft in Marokko en mag dat land niet verlaten.

Op 8 november moet hij in Groningen terechtstaan.

M. wordt ervan verdacht dat hij in 2010 zijn toenmalige partner Ilham Benchelh (toen 36 jaar) uit Siddeburen van het leven heeft beroofd. M. ontkent dat. Hij wil gebruik maken van zijn aanwezigheidsrecht, het recht dat een verdachte heeft om zijn eigen strafzaak bij te wonen. Ook de rechters willen dat M. in de rechtszaal verschijnt om vragen te beantwoorden.

Rechtshulpverzoeken

De zaak zit al jaren in een impasse. Marokkaanse autoriteiten hebben het Nederlandse paspoort van M. ingenomen wat maakt dat hij het land niet kan verlaten. Rechtshulpverzoeken van het Openbaar Ministerie haalden tot nu niets uit: er wordt eenvoudigweg niet gereageerd.

Tijdens een pro forma-zitting, maandagmiddag, opperden de rechters om de Nederlandse ambassade in te schakelen. Officier van justitie Corien Fahner liet weten dat alles wat gedaan kan worden, is gedaan. Zonder resultaat.

Verhoudingen gevoelig

Volgens Fahner liggen de verhoudingen tussen Nederland en Marokko momenteel gevoelig. ,,Mij is afgeraden nog meer te ondernemen. Ik wil geen diplomatieke rel veroorzaken.’’

De strafzaak staat ingepland voor 8 november. Om de druk wat op te voeren heeft de rechtbank een ‘bevel medebrenging’ gelast. De verdachte moet dan komen. De rechtbank hoopt dat de Marokkaanse autoriteiten gevoelig zijn voor enige druk vanuit de rechtbank.

Alternatieven

Mocht een en ander niets uithalen, dan worden alternatieven onderzocht als een videoverbinding. Een andere optie is dat een rechter afreist naar Marokko om M. daar te horen. Aan deze alternatieven kleven bezwaren. De zaak behandelen zonder M. is een mogelijkheid, maar vooralsnog wordt die beschouwd als onwenselijk.

Ilham Benchelh verdween in januari 2010 spoorloos. Kasem M. - die geen Marokkaanse achtergrond heeft - vestigde zich in 2012, samen met zijn zoontje, in het geboorteland van Benchelh.

Op vragen van de rechters of er mogelijk een strafrechtelijk onderzoek tegen M. in Marokko loopt, gaf zijn advocaat Fred Kappelhof een ontkennend antwoord. Er is veel onduidelijkheid. Kappelhof reist deze week af naar Marokko voor een ontmoeting met zijn cliënt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.