Een keurmeester inspecteert een beagle op de Martini Dogshow.

Martini Dogshow: bijna 3000 honden paraderen (en poepen) in MartiniPlaza

Een keurmeester inspecteert een beagle op de Martini Dogshow. Foto Liselotte Schüren

Keurig rechtop staan, rondjes rennen, een uitgebreide inspectie van lijf en leden: een hond wordt niet zomaar de beste van z’n ras. Dit weekend was het snuitje van de zalm in Groningen voor de Martini Dogshow.

Zelfs de rocksterren onder de honden blijven gewoon honden. „Oh, ja hoor”, wijst bestuurslid Marga Wezeman van de Martini Dogshow, „daar schijt er eentje in de ere-ring.” De baas ziet net op tijd wat haar hond van plan is en trekt ‘m gauw mee, weg van het rode tapijt.

Het geblaf en gekef echoot door de hallen van MartiniPlaza en het ruikt naar hond. Naar 2700 rashonden, om precies te zijn. De dieren en hun baasjes zijn hier voor de internationale Martini Dogshow, waar gespecialiseerde keurmeesters van elk ras de kampioenen kiezen.

loading

Een goede rashond is een fitte rashond

„Het gaat erom welke hond het best geschikt is voor z’n doel”, verklaart Wezeman. „Elk ras is voor een bepaald doel gefokt; als gezelschapshondje, jachthond of waakhond. De dieren moeten fit genoeg zijn om hun taak te kunnen uitvoeren.” Met een snuitje dat te kort is om goed adem te krijgen of pootjes die het lijf niet kunnen dragen, zul je hier niet winnen, wil Wezeman maar zeggen.

In één van de ringen is de keuring van de rottweilers aan de gang. Semso, die in een gevangenis werkt en niet met zijn achternaam in de krant wil, rent rondjes met zijn hond AC/DC. Een keurmeester slaat het gade, inspecteert daarna AC/DC’s imposante tanden, zijn oren, zijn postuur. Het eindoordeel: uitmuntend.

loading

Een compacte rottweiler en een ambetante dwergkees

„Dit is een heel goeie hond”, verklaart Semso. „Compact, hij loopt mooi. Ik heb al vaak prijzen met ‘m gewonnen.” Als AC/DC geen prijzen binnensleept, werkt hij samen met Semso in de gevangenis. „Hij is therapiehond voor de gedetineerden. Mensen verwachten het niet, maar rottweilers hebben een heel sociaal karakter.”

Verderop wacht de Antwerpse Mandy van der Linden tot haar dwergkeesje Cooper aan de beurt is. „Z’n stamboomnaam is Pom-Star-Doll Rokki Balboa, maar Cooper roept wat makkelijker, hè”, zegt Van der Linden. Ze merkt dat de lange dag z’n tol begint te eisen van Cooper, die nog maar een pup is. „Hij had het vanmorgen wel naar z’n zin, maar nu wordt hij ambetant. Chagrijnig, lastig.”

loading

‘We hebben dertig honden, maar Sep is mijn lievelings’

Er zijn meer honden van wie de concentratiespanne wat kort blijkt. Berner sennenhond Sep wil maar niet mooi rechtop blijven staan in de ring en gaat steeds zitten, tot mateloze frustratie van zijn baasje Tom van Dijk (7) uit Ansen, vlakbij Dwingeloo. Extra lastig is dat Sep een kilo of 55 weegt, en Tom slechts 25.

Toms familie fokt Berner sennenhonden; thuis hebben ze er dertig, vertelt hij. „Maar Sep is m’n lievelings. Omdat hij zo goed kan showen.”

loading

Als de hond het maar leuk vindt

Voor Sylvia Hakkenbroek uit Emmer-Compascuum is deze hondenshow de eerste. Tot haar eigen verbazing is haar Zorro vanmorgen uitgeroepen tot best of breed bij de standaard schnauzerpups. „Ik was op zoek naar leuke dingen om samen met Zorro te doen en toen vond ik deze show. Hartstikke leuk dat-ie dan ook meteen scoort.”

Zorro zelf vermaakt zich ook best; hij maakt kwispelstaartend kennis met de andere schnauzers en haalt nu en dan een aai over de bol bij z’n baasje. „Hij is gek op andere hondjes en op mensen”, zegt Hakkenbroek glimlachend. Is deze dag het begin van een glansrijke hondenshowcarrière voor Zorro? „Dat weet ik nog niet, hoor. Als hij het maar leuk blijft vinden, dat is het belangrijkste.”

menu