Martini Ziekenhuis bundelt zweetbehandelingen

Overmatig zweten is een onderschat probleem. Het Martini Ziekenhuis Groningen bundelt sinds kort als enige kliniek in Nederland alle soorten behandelingen tegen extreem zweten.

De HyperHidrosisKliniek is volgens het Martini Ziekenhuis hét kenniscentrum voor patiënten met problemen door heftig transpireren. Er zijn diverse behandelingen mogelijk, van een kijkoperatie tot het gebruik van medicijnen en het als het ware verhitten van de klieren met een speciaal apparaat, de MiraDry. In verschillende klinieken in het land worden sommige van die behandelingen al uitgevoerd maar in het Martini Ziekenhuis zijn ze er nu voor het eerst allemaal.

,,Naar schatting heeft 3 procent van de bevolking last van overmatig zweten’’, zegt Petra Harms, dermatoloog in het Martini Ziekenhuis. ,,Zij ondervinden er in het dagelijks leven ernstige hinder van. Die kan zelfs zo erg zijn dat het kan leiden tot grote psychische, fysieke, sociale, relationele en professionele problemen. Het wordt in de medische wereld vaak onderschat.’’

Cardiothoracaal chirurg Theo Klinkenberg, in dienst van het UMCG, introduceerde de speciale kijkoperatie tegen overmatig zweten, en voerde deze behandelingen uit in het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl. Klinkenberg werkt nu ook in de HyperHidrosisKliniek. In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen werkt dermatoloog Wim Venema al langer met de MiraDry, een apparaat waarbij de zweetklieren als het ware worden verhit door een soort magnetrongolven. De MiraDry wordt ook in het Martini gebruikt.

menu