Martini Ziekenhuis heeft voorkeur van de Groninger

Inwoners van de gemeente Groningen gaan liever naar het Martini Ziekenhuis dan het Universitair Medisch Centrum.

Cijfers

Het Martini Ziekenhuis noteerde vorig jaar 35 procent van haar patiënten met een adres in de gemeente Groningen. Bij het UMCG lag dit percentage 14 procent lager. Hetzelfde beeld geldt voor patiënten uit de provincie Groningen. Opvallend is het grote aantal patiënten elders uit het land dat in het Universitair Medisch Centrum terecht komt. Hebben in het Martini Ziekenhuis 3 procent van de patiënten deze herkomst, in het UMCG komt 27 procvent van de patiënten niet uit Groningen en Drenthe.

Minder nachten

Beide ziekenhuizen tellen 1907 bedden voor patiënten die langdurig dan wel in de dagverpleging een medische behandeling ondergaan. De cijfers zijn afkomstig van beide ziekenhuizen en door het bureau Onderzoek & Statistiek van de gemeente Groningen geïnterpreteerd en van een toelichting voorzien. De bedden in het UMCG waren vorig jaar beter bezet (69 procent), dan in het Martini Ziekenhuis (53 procent).

De onderzoekers zien een langjarige trend als het gaat om het aantal dagen dat een patiënt in een ziekenhuisbed ligt. Deze ontwikkeling wordt toegeschreven aan voortschrijding in de medische zorg en techniek waardoor patiënten minder nachten in een ziekenhuis doorbrengen. Het aantal bedden in beide ziekenhuizen is per 1000 Stadjers hoog, omdat een groot verzorgingsgebied, Noordoost Nederland, moet worden bediend. Op de landelijke lijs staat Groningen daarmee op de derde plaats na universiteitsstad Nijmegen en ‘s-Hertogenbosch.

De afgelopen vijf jaar is het aantal opnames voor beide ziekenhuizen aanzienlijk gedaald. Het UMCG schreef 2000 patiënten minder in, bij het Martini Ziekenhuis was de daling nog groter, van 33.000 in 2011 naar een kleine 26.000 in 2015. Opvallend is de daling van dagverpleging in het UMCG, terwijl het Martini Ziekenhuis juist een stijging in de dagbehandeling noteerde.

Overlijden

De ontwikkelingen in de medische zorg in de beide stedelijke ziekenhuizen heeft het bureau Onderzoek & Statistiek van de gemeente opgenomen in een totaal beeld van de volksgezondheid in de gemeente Groningen tot en met vorig jaar. Onderzocht is ook het aantal overleden personen in de gemeente naar doodsoorzaak. In 2015 kwam door ziekte een einde aan het leven van 1284 Stadjers. Kanker is met 457 overleden inwoners koploper.

Onder de noemer niet natuurlijke doodsoorzaken is het aantal zelfmoorden gestegen. In een jaar tijd nam het aantal zelfmoorden toe van 22 naar 36. Een licht daling zien de onderzoekers in het aantal dodelijke verkeersongevallen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.