Martini Ziekenhuis stelt acuut behandelingen uit door topdrukte griep

Het Martini Ziekenhuis Groningen ziet zich genoodzaakt niet-spoedeisende behandelingen uit te stellen. Het ziekenhuis moet maatregelen nemen vanwege de topdrukte door de griepepidemie.

Alle ziekenhuizen in (Noord-)Nederland hebben het druk door de griepgolf. Veel met name oudere patiënten lopen daardoor longontstekingen en andere longklachten op en moeten opgenomen worden in het ziekenhuis. De klinieken stemmen wel met elkaar af waar nog plek is en proberen patiënten door te verwijzen, zelfs naar Duitsland.

,,De rek is er echt uit en daarom is het Martini Ziekenhuis nu genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen met gevolgen voor patiënten met een niet-spoedeisende aandoening’’, stelt het ziekenhuis in een verklaring. ,,Daarom ontvangen sommige patiënten een dezer dagen een telefoontje over uitstel van de behandeling. Dat is een heel vervelende maatregel die het Martini Ziekenhuis liever niet zou nemen, maar het is noodzakelijk om de kwaliteit van de acute gezondheidszorg hoog te houden.

Niet meer flexibel

,,Doordat er meer patiënten met spoed zijn opgenomen is de volledige capaciteit benut en al het beschikbare personeel ingezet. Daardoor is het Martini Ziekenhuis niet meer flexibel. Er is in de afgelopen periode een maximaal beroep gedaan op het voltallige personeel en het is onbekend wanneer de drukte afneemt.’’

De ziekenhuizen en ambulancediensten in het Noorden overleggen in het Regionaal Overleg Acute Zorg over de maatregelen die ze samen in de regio verder nog kunnen nemen. ,,Denk aan het geven van inzage in elkaars beschikbare capaciteit en het overnemen van patiënten voor spoedopvang. Maar ook maatregelen met effect op de langere termijn zijn gespreksonderwerp’’, stelt het Martini.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.