Martini Ziekenhuis verdubbelt de productie van medicatie voor coronapatiënten

Foto: ANP Foto: "Koen Suyk"

Het Martini Ziekenhuis in Groningen maakt dubbel zoveel medicatie als normaal, om te zorgen dat er voldoende medicijnen in Nederland beschikbaar zijn. Door het coronavirus neemt de vraag naar medicijnen explosief toe.

Het Martini Ziekenhuis is een van de grote medicijnbereiders van Nederland. Het ziekenhuis maakt medicatie voor zo’n 70 andere ziekenhuizen. „Momenteel worden er per week 9000 spuiten bereid, terwijl we normaal 4500 spuiten maken,” vertelt ziekenhuisapotheker Tim Visser.

Medicatie voor coronapatiënten

De vraag naar medicatie is door het coronavirus ontzettend toegenomen. Veel coronapatiënten die in het ziekenhuis terechtkomen zitten aan de beademing. Die patiënten hebben medicatie nodig zoals midazolam en noradrenaline.

Daarnaast dreigt er een tekort aan medicatie in Nederland.

Hulp van buitenaf

Het Martini Ziekenhuis kan veel meer medicijnen maken doordat een groot deel van de standaardzorg in het ziekenhuis stilligt. Apothekersassistenten van andere afdelingen kunnen nu bijspringen om genoeg medicatie te maken. Daarnaast werken de medewerkers in de avonden en in het weekend door.

Groeiende vraag

Het is volgens het ziekenhuis nog wel de vraag of de extra productie van medicijnen op de lange termijn voldoende is. De verwachting is dat het aantal coronapatiënten groeit en daarmee ook de vraag naar medicatie. De beroepsgroep van ziekenhuisapothekers (NVZA) werkt aan een plan om te zorgen dat er in de toekomst voldoende geneesmiddelen zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus