Martinibeiaard ontvangt 50 Pietjes

De stichting Martini Beiaard in Groningen speelt zaterdag voor Sinterklaas. Medewerkers van de stichting ontvangen dan 50 ‘Pietjes' op de Martinitoren. De kinderen krijgen uitleg over het carillon in de toren en ze mogen op de luizolder zelf het democarillon bespelen.

De Martinitoren staat zaterdag de hele dag in het teken van Sinterklaas. Stadsbeiaardier Auke de Boer speelt 's ochtends vroeg al sinterklaasliedjes op het instrument dat bovenin de Martinitoren staat. Na dat concert is de toren vanaf twaalf uur open voor 50 kinderen in de leeftijd tussen 8 en 12 jaar en een van hun ouders. Zij mogen gratis de toren beklimmen onder voorwaarde dat de kinderen op een of andere manier aan de knechten van Sinterklaas doen denken. Willem Hoiting van de stichting Martini Beiaard denkt dan aan het dragen van een Pietenmuts of aan roetvegen in het gezicht.

De kinderen gaan in groepjes naar de luizolder waar ze worden onthaald op traktaties en op een inleiding over het carillon door Auke de Boer. Daarna mogen de kinderen sinterklaasliedjes spelen op het democarillon dat sinds begin dit jaar op de luizolder van de Martinitoren is te vinden.

Belangstellenden kunnen zich zaterdagochtend vanaf 11 uur aan de voet van de Martinitoren melden. Hoiting vangt de Pietjes op waarna ze onder begeleiding de toren op gaan. Omdat er veel mensen tegelijk komen, is een extra torenwachter van de partij. De VVV heeft voor de muzikale actie de toegangskaarten gratis beschikbaar gesteld. Hoiting en de stichting hopen dat met de actie de belangstelling voor de beiaard toe neemt.

Op de foto: Auke de Boer bespeelt het carillon van de Martinitoren. Foto Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.