Martinitoren is van top tot teen weer veilig (+video)

De valbeveiliging van de Martinitoren wordt omhoog gehesen. Foto Corné Sparidaens

Mocht u ooit eens helemaal bovenin d’Olle Grieze moeten zijn: het is er weer veilig. Dinsdag werd de valbeveiliging rondom de kroon opnieuw bevestigd.

Negentig meter. Zo hoog torent de kroon van d’Olle Grieze boven Groningen uit. En daar helemaal bovenop komen ook nog weleens mensen. Geen dagjesmensen die de Martinitoren willen beklimmen, maar vaklui, inspecteurs of de monumentenwacht.

Om te zorgen dat zij veilig hun werk kunnen doen, is de kroon omgeven door valbeveiliging. Spic en span en net gerenoveerd. Na twee maanden grondig reparatiewerk hesen specialisten dinsdag de acht groenkleurige hekken aan een lier, middels een soort omgekeerde abseilconstructie, omhoog.

'Gaaf gezicht'

Jan Pestoor, technisch specialist van de gemeente, kijkt tevreden toe. „Het was ook echt wel nodig de zaak op te knappen, de hekken waren erg verroest. Normaal plegen we onderhoud op de plek zelf, maar dat zou dit keer te veel werk zijn en te gevaarlijk worden. Maar zeg nou zelf, dit is ook wel een gaaf gezicht, toch?”

Stuk voor stuk gaan de hekken de lucht in. Het duurt tien minuten om eentje in de top te krijgen. Boven wachten drie vaklui de hekken op, om ze vervolgens op de goede plek, tussen de open ruimtes van de spijlen van de kroon, te bevestigen. De hele ronde top van de toren wordt zo beveiligd. Pestoor, geruststellend: „De mannen die nu daarboven zitten, zijn heus gezekerd en vastgemaakt. Dat ben je altijd als je bovenin de Martinitoren komt. Deze valbeveiliging is dus een extraatje.”

menu