Marumer wethouder Hans de Graaf stopt, maar gaat door als projectmanager

Hans de Graaf (ChristenUnie) stopt eind volgende week als wethouder in Marum, maar blijft als projectmanager verbonden aan deze gemeente.

Dat is het voorstel van CU-fractievoorzitter Peter Holsappel aan B en W en gemeenteraad. Als projectmanager wordt De Graaf met name belast met de afwikkeling van het centrumplan en de bouw van het integraal kindcentrum (IKC).

Zijn partij had het liefst gezien dat De Graaf na zijn benoeming als (parttime-)wethouder in de gemeente Tynaarlo als (parttime-)wethouder in Marum had kunnen aanblijven. Deze optie is volgens Holsappel van alle kanten onderzocht. ,,In principe staat ‘Den Haag’ hier niet afwijzend tegenover. Maar wettelijke regels staan zo’n dubbelfunctie niet toe’’, zegt hij.

Om die reden moest een andere oplossing worden gezocht. Volgens Holsappel waren er in principe wel capabele kandidaten namens zijn partij te vinden die het wethouderschap over hadden kunnen nemen.

Tot gesprekken met kandidaten is het evenwel niet gekomen. Er zijn tot de herindeling nog acht maanden te gaan. Die tijd is te kort om een nieuwe wethouder goed in te werken, meent hij. ,,Vooral de opbouw van relaties kost tijd.’’

Er is nu voor gekozen dat De Graaf de meeste van zijn huidige wethouderstaken gaat uitvoeren als projectmanager. Als zodanig mag hij ook aanschuiven bij vergaderingen van college en raad. Maar B en W zijn politiek verantwoordelijk voor wat hij doet. Holsappel noemt de oplossing die nu is gevonden ‘landelijk uniek’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.