Massale jacht van politie op hennepcriminelen

Een politiemacht van 175 politiemannen en -vrouwen ging dinsdag op jacht naar hennepcriminelen. De oogst: dertien aanhoudingen en zeven wietkwekerijen.

‘Politie, Politie’. Een politieteam dringt Tuincentrum Greenlights aan de Koningsweg in Groningen binnen. Even later volgt een zoekteam. De verwachtingen zijn hooggespannen. Greenlights is een dekmantel, zo is de overtuiging van politie en justitie. Een ontmoetingsplaats van een crimineel netwerk dat zich bezighoudt met hennepteelt, drugshandel en ondermijnende zaken als witwassen.

Invallen

Op achttien andere plekken in de stad Groningen, Eelde, Hoogezand, Uithuizen en Appingedam doen collega’s tegelijkertijd invallen. ,,We zitten goed’’, roept officier van justitie Corien Fahner. Ze leidt het team aan de Koningsweg. In de Groninger wijk Beijum heeft een ploeg dan al een wietdrogerij gevonden en in Uithuizen treft de politie twee kwekerijen in een woning aan en een derde in een loods.

Na tips over obscure bezoekjes, onderzoeksinformatie van energieleveranciers en een DNA-hit start de politie een onderzoek naar twee verdachten. Dit leidde naar het tuincentrum en een aangrenzend garagebedrijf. Al gauw rijst het vermoeden dat het om een growshop gaat die henneptelers faciliteert. Dat is sinds vorig jaar maart verboden. De zaak wordt in de gaten gehouden met camera’s en dat leidt tot een lijstje met negen hoofdverdachten. ,,Een netwerk dat we verdenken van georganiseerde criminaliteit’’, aldus districtschef Monique Pennings.

De politie trekt er met maar liefst 175 man op uit om hen in een klap te arresteren. En om belastend materiaal te verzamelen op 19 adressen zoals verdovende middelen, telefoons, computers, contant geld en huurcontracten. Er gaan ook een geld- en drugshond mee.

Witwasmachines

Burgemeester Peter den Oudsten komt een kijkje nemen bij de inval in Greenlights. ,,Onze samenleving wordt vergiftigd door ondermijningselementen als dit. Deze mensen gebruiken winkels die nooit open zijn maar wel veel omzet draaien. Witwasmachines.’’ Er worden goederen gevonden voor de inrichting van een hennepkwekerij.

De huurder van een illegaal afgetimmerde woning in het garagepand laat de politie binnen, een Amerikaanse staffordshireterriër aan de lijn. De man werkt in de garage, zegt hij. De grote afzuiginstallatie is voor spuitwerkzaamheden. ,,Hier vinden we niks’’, zegt een rechercheur van het team na een grondige zoektocht.

Maar voor officier Fahner en politiechef Pennings is de actie al geslaagd. Want op andere plekken is er wel succes. Dertien personen worden opgepakt, vier meer dan gepland. Al deze mensen zijn te linken aan de criminele organisatie, volgens politie en justitie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.