Haar omgeslagen badjas en een paar schoenen, dat was het enige materiële bezit wat Greet Raven uit haar huis in Meeden kon redden. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd haar huis door vlammen verzwolgen. Nu krijgt ze overweldigende steun uit het dorp en de festivalwereld. Er is zelfs een actie om veren te sparen opgezet.

Raven is een flamboyante verschijning. Vanuit haar woning in Meeden maakte ze met haar bedrijf ‘Feathers van Raven’ sieraden zoals oorbellen van kleurrijk veren. Vanuit een volgeladen trekkar en in ouderwetse kledij verkocht ze die vanaf een kar op fantasie- en middeleeuwse festivals.

Vriendin Hannie Breet heeft zich samen met andere vrienden en familieleden over Raven ontfermd. Door de brand raakte ze alles kwijt, van haar sieradencollectie, tot foto’s, telefoon en het huis dat ze bijna had gerenoveerd, vertelt Breet. Zelfs een broek moest ze van een buurvrouw krijgen.

Hond blafte haar wakker

Raven werd de bewuste avond gewekt door haar hond Pietje. Die sliep voor de verandering op de slaapkamer en begon midden in de nacht opeens flink te blaffen. ‘Het zullen wel steenmarters zijn’, dacht Raven, die besloot toch even te kijken. Dat redde haar leven: ,,Toen ze de deur opendeed, waren het allemaal vlammen’’, zegt Breet. Met Pietje en de katten wist ze halsoverkop aan de vuurzee te ontkomen. Eén van de katten is nog spoorloos.

Momenteel heeft ze onderdak gevonden bij een dochter, zegt Breet. ,,Ze probeert nu alles op een rijtje te zetten. Vandaag heeft ze een gesprek met de verzekering.’’ De verwachting is dat het huis herbouwd zal worden, maar dat is niet van de ene op de andere dag geregeld. Tot die tijd moet er een tijdelijke woonunit komen.

loading  

Zeshonderd donaties

Een verschrikkelijke gebeurtenis, oordeelde het dorp en omstreken. Bijna driehonderd mensen doneerden samen meer dan zevenduizend euro. Ook vanuit de festivalwereld werden twee doneeracties opgezet. De eerste via de internationale website Go Fund Me , omdat Raven ook in het buitenland een graag geziene gast is op festivals, en een tweede via Yentl Schattevoet op doneersite Doneeractie.nl

Op die doneeractie reageerden tot nog toe 250 mensen, die samen ook ruim zesduizend euro verzamelden. Schattevoet: ,,We zijn namelijk allemaal standhouders op fantasy en middeleeuwse festivals en zijn daardoor goed met elkaar bevriend. Het voelt echt als een familie. Iedereen staat altijd voor elkaar klaar.’’ Haar actie is vooral voor mensen die Raven via haar werk kennen. ,,Festivalgangers kennen Greet allemaal als die lieve vrouw met haar trekkarretje vol met prachtige zelfgemaakte sieraden van veertjes.’’

Een vierde actie is opgezet om nieuwe veren te verzamelen voor Raven, zodat zij weer aan het werk kan met haar grote passie. De verzameling sieraden opnieuw maken, zal veel tijd en energie kosten.

Toch is het iets waar Raven naar uitkijkt. Ze is de schrik nog niet te boven. ,,In twee uur tijd is je hele leven weg. Ik zou zo gauw mogelijk weer een werkplaats willen hebben. Het is een lichtpuntje als ik weer bezig kan. op mijn eigen plekje.’’ Ze is dankbaar voor de hulp die uit alle hoeken komt. ,,Die warme deken van al die lieve mensen krijg je naar je toegetrokken. Het is overweldigend.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen