De tijd van pleisters plakken is voorbij. De gemeente Pekela wil rigoureus doorpakken met bruggenonderhoud. Daarvoor zijn miljoenen euro’s nodig.

Nog voor de zomer moet er een toekomstplan voor het bruggenimperium van Pekela komen. De gemeente telt liefst 47 bruggen, waarvan er 34 alleen al in het Pekelder Hoofddiep liggen, de voornaamste vaarverbinding. Vijf bruggen zijn nu aan groot onderhoud toe en daardoor is er in het Pekelder Hoofddiep dit vaarseizoen weinig te beleven voor de vaarrecreant.

Pekela vreest imagoschade door stremming Pekelder Hoofddiep

Dat het grootonderhoud juist in het vaarseizoen moet plaatsvinden is de lokale politiek rauw op het dak gevallen. Ze vreest imagoschade, maar ook schade voor ondernemers. Volgens wethouder Jaap van Mannekes (SVP) is afstel geen optie. ,,Uitstel is niet verantwoord. De veiligheid is nu nog niet in het geding. En dat ondernemers schade oplopen, het is niet anders.”

Van Mannekes heeft wel beloofd dat de bruggenoperatie voortaan in het winterseizoen zal plaatsvinden, zodat de vaarrecreant zo weinig mogelijk in de weg wordt gelegd. In 2016/2017 trok Pekela al 1,6 miljoen euro uit voor bruggenonderhoud. Daar zit nog circa zeven ton van in de pot. Maar de aanpak van vijf bruggen die nu op de lijst van direct onderhoud staan kost waarschijnlijk meer. Ze hebben mogelijk stuk voor stuk met het zelfde euvel te maken, een verouderd en slecht functionerend elektrisch systeem.

Steun van de provincie en wellicht Defensie

Van Mannekes wil met de provincie om tafel om over financiële steun te praten. Blij is hij in ieder geval met de toezegging dat provinciale techneuten mee helpen de klus te klaren, begeleiden. Dat scheelt in ieder geval het inhuren van externe, commerciële hulp. Assistentie van de provincie is broodnodig, want na het opdoeken van de Kompanjie, de ambtelijke samenwerking met Veendam, is de bruggenexpertise in Veendam achtergebleven.

De Schoolbrug in Boven Pekela wordt dit jaar sowieso gerenoveerd. Daarvoor komt er tijdelijk een noodbrug te liggen, zodat de Theo Thijssenschool bereikbaar blijft. Van Mannekes vindt het de moeite van onderzoek waard om te kijken of Defensie een rol kan spelen door een pontonbrug aan te leggen. De genietroepen zijn daar bedreven in.

De PVV vindt dat Pekela lering moet trekken uit het bruggenechec en dringt ook aan op een masterplan gebouwen en wegen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen