Maximum snelheid omlaag in strijd tegen muurvaste wegen ringweg Groningen

Het is vrijwel elke avondspits hetzelfde liedje op de wegen rond Groningen: het verkeer staat muurvast. Vanaf woensdag gaan rond het Europaplein en op de ring Zuid (N7) bij Groningen nieuwe maatregelen in om de files te verminderen.

Het is voor automobilisten vooral te merken vanaf het Europaplein: het is moeilijk invoegen op de Ring Zuid richting Assen en Drachten. Volgens de organisatie Groningen Bereikbaar leidt dat weer tot opstoppingen op de ringweg en de Europaweg/Lübeckweg.

Beter ritsen

Het is daarom dat automobilisten er vanaf woensdag door borden op worden gewezen om beter te ritsen. Het verkeer krijgt de mededeling om de hele toerit te gebruiken voor het invoegen.

,,Door deze maatregelen komen er natuurlijk niet minder auto's bij, maar we willen het verkeer beter laten doorstromen'', vertelt Paul Loonstra van Groningen Bereikbaar. Zo is er een probleem tussen het verkeer uit de richting van het UMCG en die uit de richting van de Lübeckweg. ,,Het verkeer dat bij het ziekenhuis vandaan komt, gaat te snel naar links op de toerit. Het is beter als mensen de hele toerit uitrijden en op het laatste moment invoegen.''

Maximaal 50 km/uur

Ook de maximumsnelheid gaat van tijd tot tijd omlaag voor het verkeer dat richting het Julianaplein rijdt. Als het echt te druk wordt, gaat de maximumsnelheid tussen het knooppunt Euvelgunne en het Julianaplein terug naar 50 kilometer per uur. Loonstra: ,,Wij monitoren de verkeersstromen. Als het verkeer te stroperig wordt, dan passen wij de snelheid aan.''

Moeizaam ritsen leidt tot file

Op die manier hopen de samenwerkingsorganisaties Groningen Bereikbaar, Aanpak Ring Zuid en aannemer Combinatie Herepoort de gigantische overlast flink te verminderen. Volgens deze organisaties leidt vooral het moeizaam ritsen tot de files en vertraging. Dat zou uit verkeersbeelden blijken. Automobilisten zouden anderen meer de ruimte moeten geven is het idee.

Als de maatregelen bij het Europaplein effectief zijn, blijven ze ook de komende jaren gelden. Mocht de proef niet succesvol zijn, dan zoeken de partijen alternatieve maatregelen.

De belangrijkste aanpassingen van de Zuidelijke Ringweg (bron: aanpakringzuid.nl)

Wat is de planning?

Vorig jaar zomer is de zogeheten ombouw van de zuidelijke ringweg gestart. Het plan is om het totale traject van 12 kilometer in het voorjaar van 2021 klaar te hebben. Het zwaartepunt van de werkzaamheden ligt in 2018 en 2019.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.