Mbo-ers komen: 2,5 miljoen voor de bus

Het OV-bureau Groningen Drenthe steekt 2,5 miljoen euro in de dienstregeling van 2017. In het oosten van de provincies gaat die volledig op de schop.

Er is volgens het bureau alleen al een miljoen euro nodig omdat mbo-ers vanaf 1 januari de landelijke studenten OV-jaarkaart mogen gebruiken. Daardoor gaan naar verwachting veel meer jongeren met de bus .

Zonder mbo-ers is ook al een miljoen nodig om de Qliners en Q-link bussen aan te passen. Het aantal passagiers van deze luxe bussen steeg in 2015 met 10 procent.

Voor de doorstroming van het OV tijdens werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in Groningen en het stationsgebied in Assen reserveert het OV-bureau 500.000 euro. Het geld is bedoeld voor extra spitsbussen vanaf P+R locaties, ook naar nieuwe locaties. Er rijden bijvoorbeeld meer bussen tussen P+R Hoogkerk en Martini Ziekenhuis.

Reizigers merken het effect van de investeringen onder meer aan extra bussen van Groningen naar Drachten en Emmen. Daar gaat in 2017 ook op zaterdagmiddag en zondagavond elk kwartier een bus rijden. Het verschil tussen de lijnen 300 en 305 verdwijnt. Drachten wordt met name ‘s avonds en in het weekend beter bediend door de bus naar Heerenveen daar te laten stoppen.

Het OV-bureau bedacht voor Oost-Groningen en Oost-Drenthe een beter OV-netwerk om meer reizigers te trekken. Voor het systeem veranderen bijna alle bestaande routes en vertrektijden in het gebied.

Vanaf 2017 sluit een rechtstreekse bus naar de stad aan op elke lijnvlucht op Groningen Airport Eelde. Qbuzz biedt deze airportliner aan als dank voor de onderhandse verlenging van de concessie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.