Drie ton verdween bij evenementenlocatie Martiniplaza uit Groningen zonder dat iemand het in de gaten had. Na een vraag van haar bank biechtte medewerker Maria L. de verduistering op. Donderdag hoorde ze anderhalf jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk tegen zich eisen.

,,Ik dacht: ik leen het even. Ik ga het terugbetalen'', zei de nu 55-jarige Groningse tegen zichzelf in januari 2015. Ze had op dat moment al haar spaargeld vergokt in een voor haar moeilijk jaar. In 2014 overleed haar moeder en ze voelde zich eenzaam. Wat begon met een 'onschuldig online spelletje' groeide uit tot een jarenlange zware gokverslaving.

De verduistering begon simpel en bleef dat ook, maar de bedragen liepen fors op. Ze was eerst verantwoordelijk voor de contante parkeergelden bij Martiniplaza en het was makkelijk om bedragen aan te passen. Daarna moest ze ook de contante horeca-inkomsten inboeken. Ook hier kreeg ze alle vrijheid om bedragen naar wens te veranderen.

De administratief medewerkster werd niet zonder reden vertrouwd: ze werkte vanaf 2000 bij de organisatie. Bijna iedere dag nam ze op weg naar huis contant geld mee en stortte dat op haar bankrekening bij een tabakswinkel bij haar huis. De Financial Intelligence Unit, waar wettelijke meldingen van verdachte transacties binnenkomen, kreeg in 2019 in de gaten dat L. wel erg veel contant geld op haar rekening stortte.

In huilen uitgebarsten

De ING deed per brief navraag bij haar. Die viel op een vrijdag in februari 2019 bij haar op de mat. Toen haar baas haar maandag naar haar weekend vroeg, barstte ze in huilen uit en biechtte alles op, zei ze donderdag tegen de rechters in Zwolle.

Die biecht was niet volledig. Ze had 15.000 euro verduisterd, zei ze, en werd op non-actief gesteld. Martiniplaza ontdekte dat het bedrag hoger moest zijn. L. en haar voormalige werkgever kwamen overeen dat ze 40.000 euro zou terugbetalen.

 De FIOD deed ondertussen onderzoek en berekende dat de vrouw een veelvoud van dat bedrag verduisterde. Inmiddels meent Martiniplaza dat L. 296.000 euro moet terugbetalen. Dat bedrag werd donderdag ook van haar gevorderd. ,,Ik heb het gedaan'', zei de vrouw huilend. ,,Als ik het kon terugdraaien, zou ik dat doen.''

'Eensgezinswoning met tuin en vijf slaapkamers'

In vier jaar tijd deed ze meer dan tweehonderd contante stortingen. En elke keer opnieuw besloot ze er niet mee te stoppen, zei de officier van justitie. ,,Ze gokte erop dat de verduistering niet of niet in de totale omvang ontdekt zou worden. Voor dit bedrag kun je in Groningen een eengezinswoning met tuin en vijf slaapkamers kopen.''

Advocaat Dick Hassink vond dat L. niet de cel in moet. Het werd haar wel erg makkelijk gemaakt door Martiniplaza. ,,Het gebrek aan controle is schokkend voor een bedrijf dat in 2018 kennelijk een omzet draaide van 6,4 miljoen euro.'' L. is inmiddels begonnen met terugbetalen.

Het vonnis volgt op 10 december.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen