Medewerkers UMCG belaagd en in shock na honderden telefoontjes en snoeiharde bedreigingen van anti-coronabeweging

Het UMCG in Groningen. Foto: ANP

Telefonisten van het UMCG zijn honderden keren bedreigd. Dat gebeurde nadat mensen in appgroepen opriepen het ziekenhuis te belagen. Ze willen actie na berichten over mogelijke gedwongen isolatie van enkele coronapatiënten in de toekomst. Omdat de lijn veelvuldig bezet was, konden patiënten het ziekenhuis soms niet bereiken.

Een artikel in de Staatscourant waarin minister Hugo de Jonge het UMCG aanwijst als locatie voor de mogelijke gedwongen opname van besmettelijke covid-patienten, kreeg dinsdagavond en woensdag veel aandacht op sociale en andere media.

Het gaat om een formeel besluit dat er vijf bedden in de tbc-kliniek in Haren worden aangewezen, bedden die normaal gereserveerd zijn voor gedwongen opname van besmettelijke tuberculosepatienten, doorgaans daklozen die anders niet in quarantaine blijven. De Wet Publieke Gezondheid maakt dat na een rechterlijke machtiging mogelijk, maar er is bij corona nog geen gebruik van gemaakt.

‘Hitler en dokter Mengele’

De anti-coronabeweging op sociale media ging helemaal los met uitspraken als dat Nederland bezig zou zijn concentratiekampen in te richten. UMCG’ers werden uitgemaakt voor Hitler en dokter Mengele.

,,Er gingen telefoonlijsten rond van onze nummers, waardoor niet alleen de vaste telefonisten maar ook mensen van andere afdelingen zijn lastig gevallen’’, zegt woordvoerder Lex Kloosterman. ,,Onze zes telefonisten kregen tientallen telefoontjes per uur. Mensen kunnen natuurlijk kritiek uiten, maar het bedreigen van zorgpersoneel gaat een stap verder. Enkele keren werd er echt gedreigd om naar ons toe te komen. Voor onze medewerkers was het schokkend.’’

Een van de medewerkers is ontdaan naar huis gegaan, laat het ziekenhuis weten. Door de actie waren de lijnen soms bezet, waardoor patiënten het ziekenhuis niet konden bereiken.

De raad van bestuur overlegt vandaag met het team telefonisten om ze een hart onder de riem te steken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus