Medewerkers Univé maken zich verdienstelijk in tehuis Bedum

Vier medewerkers van Univé staken vrijdagmorgen hun handen stevig uit de mouwen in zorgcentrum Alegunda Ilberi in Bedum.

Deze bedrijven helpen (gratis) klussen of gaan op pad met mensen die dat niet kunnen
Lees verder

Ze namen de rolstoelen en rollators van de bewoners flink onder handen. ,,Die vervoermiddelen vergen dagelijks onderhoud. Daar zorgen we hier zelf voor. Maar eenmaal per jaar is een extra schoonmaakbeurt nodig’’, zegt hoofd Jan Pilat van de algemene dienst in het tehuis. Hij waardeert de inzet van de vrijwilligers van Univé die flink boenen, zodat de rolstoelen en rollators er aan het einde van de ochtend weer spic en span uitzien. Sommige rolstoelen worden van een bel voorzien en ter versiering ook van kleurige linten.

Geen direct contact met de bewoners

Claire van Dijken, die werkt op de risk-afdeling van Univé, geniet zichtbaar van dit vrijwilligerswerk dat ieder jaar plaatsvindt in het kader van de actie NL Doet. Ook zaterdag zetten overal in de provincie tientallen vrijwilligers hun beste beentje voor. Doelend op de ruim tachtig bewoners van Alegunda Ilberi zegt Van Dijken: ,,Het is mooi om voor deze mensen iets te mogen doen.’’ Ze mist wel het directe contact met de bewoners. Dat is niet mogelijk doordat de meesten van hen dementerend zijn. ,,Een paar kijken vanaf de balustrade toe. Ik zie dat ze het leuk vinden wat wij doen.’’

‘Fris en fruitig’

Collega Ineke Roorda, die werkt als persoonlijk adviseur bij Univé, is druk met een sopje en een poetslap in de weer. ,,Ik ga net zolang door tot de rolstoel weer fris en fruitig is’’, zegt ze. Jacqueline Weemhof, bij de verzekeringsmaatschappij belast met agrarisch relatiebeheer, brengt kleurige versierselen aan het rollende materieel aan. ,,Vorig jaar heb ik hier viooltjes geplant.’’ Haar collega Lieuwe van der Molen, die eerder deze week op de kop af veertig jaar in dienst was bij Univé, hecht aan de traditie om in actie te komen bij NL Doet. ,,’t Is een keer wat anders hè?’’ Ook dorpencoördinator Jolanda Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland hielp bij de schoonmaak een handje mee.

Spijkerbroek

Wethouder Kristel Rutgers was dit ook van plan. ,,In de tas die ik heb meegenomen, zit een spijkerbroek.’’ Maar die hoefde niet tevoorschijn te komen. Toen Rutgers aan het einde van de ochtend verlaat arriveerde na een vergadering bij Groningen Seaports, was de klus in Bedum geklaard.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.