Medicijntekort raakt Noorden nauwelijks

Honderden apotheken van Boots in Nederland hebben problemen met de levering van medicijnen. In Noord-Nederland zijn maar weinig Boots-apotheken en komen patiënten in principe niet zonder medicijnen te zitten.

De krapte aan medicijnen komt door een computerprobleem bij groothandel Alliance. Boots-apotheken zijn helemaal afhankelijk van Alliance. Een aantal andere apotheken heeft ook een contract met Alliance, maar kan ook nog bij andere groothandels terecht.

In Noord-Nederland zijn minder dan tien Boots-apotheken, vooral in de stad Groningen. Daardoor vallen de problemen erg mee. Ook het aantal Alliance-apotheken is gering.

Via een omweg

,,We hebben er op zich wel last van maar kunnen via een omweg nog wel aan medicijnen komen’’, zegt apotheker Eelco Otten van apotheek De Vriendschap in Emmen. ,,Geen enkele patiënt komt zonder medicijnen te zitten’’, zegt hij.

De oorzaak van de al weken durende storing is dat Alliance een nieuw softwaresysteem in gebruik heeft genomen, waardoor de bestellingen van apotheken niet goed door komen.

Afhankelijk

De aangesloten apothekers krijgen nieuwe medicijnen niet binnen. Klanten moeten noodgedwongen naar andere apotheken of enkele dagen wachten.

Volgens de Patiëntenfederatie zou het tekort minder erg zijn geweest als de apotheken niet afhankelijk waren van één groothandel. ,,Ze zouden bijvoorbeeld doorlevercontracten kunnen sluiten met een andere groothandel om dit te voorkomen”, zegt voorzitter van de Patiëntenfederatie Dianda Veldman.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.