Medische labs Certe en UMCG werken samen

De medische labs van het UMC Groningen en Certe gaan nauwer samenwerken. Patiënten hoeven daardoor minder vaak ‘dubbel’ geprikt te worden.

Daarover hebben de bestuurders van het voormalige huisartsen- en infectielab Certe en het UMCG een overeenkomst getekend.

Certe heeft op veel plekken in Noord-Nederland prikposten en komt bij mensen thuis. In het UMCG vinden veel vakinhoudelijke ontwikkelingen en innovaties plaats. Door nauwer samen te gaan werken, denken Certe en het UMCG de laboratoriumdiagnostiek in Noord-Nederland patiëntvriendelijker en doelmatiger te kunnen organiseren. Ook willen ze samen allerlei innovaties ontwikkelen waar cliënten, patiënten en aanvragers voordeel van hebben. Het uitgangspunt daarbij is dat hierin nauw samen opgetrokken wordt met aanvragers en cliënten.

Concentratie chromatografie-bepalingen

Chromatografiebepalingen zijn dure en vrij specialistische handelingen waarmee kleine hoeveelheden van een stof in urine, bloed of hersenvocht aangetoond worden. Tot dusver deden het UMCG en Certe deze bepalingen zelf. Certe hevelt in het najaar al zijn chromatografiebepalingen over naar het UMCG en ook enkele medewerkers gaan in het UMCG samenwerken met de collega’s aldaar.

Certe en UMCG hebben plannen om hun regionale samenwerking in de nabije toekomst verder uit te breiden. Zo is het de bedoeling om waar dat mogelijk is, patiënten van het UMCG zo dicht mogelijk bij hun huis te prikken door gebruik te maken van de Certe priklocaties in de regio. Dat zou betekenen dat de patiënt bij een afspraak in het UMCG niet eerst geprikt hoeft te worden, maar direct met de uitslag terecht kan bij zijn behandelaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.