Mediwietavond in Loppersum trekt veel bekijks

De informatieavond over medicinale wiet van Loppersum Vooruit (LV) trok donderdagavond veel bezoekers. Er waren nauwelijks genoeg stoelen in het dorpshuis voor de ruim vijftig belangstellenden.

Rinus Beintema van Stichting Suver Nuver, die mediwiet verstrekt zonder doktersrecept, voerde het woord. Maar het was vooral aan de bezoekers vragen te stellen. En dat deden ze.

Vragen als 'is het verslavend' en 'kun je er high van worden?' passeerden de revue. Beintema probeerde alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen en benadrukte dat het belangrijk is dat er regels omtrent gebruik worden ingevoerd.

Alcohol

De emoties liepen even hoog op toen het gebruik van wietolie vergeleken werd met het gebruik van alcohol. Alcohol verdooft ook en is wel toegestaan. Een van de bezoekers vond die vergelijking ongepast.

,,We hebben het hier over mensen die dit spul echt nodig hebben voor heel zware pijnen. Ik vind niet dat je dit kunt vergelijken met alcohol.” Verder verliep de avond rustig.

Behoefte aan informatie

Loppersum Vooruit wil dat medicinale cannabis gedoogd wordt in de gemeente. Een initiatief van LV-fractieassistent Willem Hartlief.

Bij het onderzoek naar draagvlak bij de andere partijen werd duidelijk dat er behoefte was aan meer informatie. LV zei toe een avond te organiseren. Toegankelijk voor raadsleden en andere geïnteresseerden.

Raadsleden

Ook mensen uit naburige dorpen namen een kijkje, zoals burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt. Hij zei dat mediwiet ook in zijn gemeente op de agenda staat..

,,Ik vind het goed om over zo’n onderwerp zoveel mogelijk informatie op te zuigen voordat er een besluit over genomen wordt’’, zegt Smit. ,,Daarom zijn dit soort avonden heel belangrijk. Ik ben ook verrast dat er zo weinig raadsleden aanwezig zijn.’’

De grote afwezige is, tot groot ongenoegen van raadslid Hans Warink (LV), de burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog. ,,We hadden verwacht dat hij er zou zijn en we vinden het heel erg jammer dat hij er niet bij is.” 

Fractievoorzitter Geert Jan Reinders (LV) is blij met de opkomst. In de kerk is op hetzelfde moment een concert gaande van oud-Lopster Peter de Haan. ,,Ik was daar net even en veel mensen zeiden dat ze, als Pe Daalemmer niet zou optreden, hier naartoe waren gekomen.”

Voorstel moet nog worden ingediend

LV moet het gedoogvoorstel nog indienen voordat het gemeentebestuur een besluit kan nemen over mediwiet.

Dat voorstel komt alleen als de volledige gemeenteraad het steunt. De meeste partijen hebben laten weten het een sympathiek voorstel te vinden.

Wanneer de partij van plan is het voorstel in te dienen is niet bekend.

Discussie

De discussie voor het legaliseren van medicinale wiet speelt op meer plekken. In een aantal gemeenten, zoals Groningen en Hof van Twente, wordt kweek voor eigen gebruik, in overleg met politie en justitie, al toegestaan. Het nieuwe kabinet wil ook dat een aantal plaatsen gaat proefdraaien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.