Meer Groningers en Drenten laten zich testen op corona

In Meppel komt een mobiele teststraat van GGD Drenthe. Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

In Groningen en Drenthe hebben de afgelopen dagen meer mensen zich op corona laten testen dan daarvoor.

Dat komt overeen met het landelijke beeld van de corona-testcentra, waar een toename van 40 procent te zien was. In de periode 15 tot en met 19 juli werden dagelijks gemiddeld 70 meer testen uitgevoerd dan een week eerder op dezelfde dagen, zegt Claudia de Boer van Veiligheidsregio Drenthe. In totaal ging het om gemiddeld 272 testen per dag.

Ook GGD Groningen merkt een toename in het aantal mensen dat zich laat testen, vertelt woordvoerder Esther Maring van GGD Groningen. Maandag lieten 525 mensen zich testen „Dat is wel een piek”, zegt Maring. Vorige week lieten gemiddeld 380 mensen zich testen. Of die toename door nieuw ingeblazen angst voor corona komt, weet ze niet. In de zomer is wel vaker een piek van een griepje, en dus symptomen te zien, zegt ze.

Het RIVM bracht dinsdag naar buiten dat landelijk het aantal besmettingsgevallen ten opzichte van vorige week bijna is verdubbeld. Het reproductiegetal steeg naar 1,29, wat betekent dat 100 mensen weer 129 andere mensen besmetten.

Tweede golf

Even leek corona flink op zijn retour. De anderhalve meter afstand is voor veel mensen niet meer heilig en vorige week woensdag bleek uit een enquête van het RIVM dat slechts 12,5 procent van de Nederlands zich liet testen met een snotneus, bij hoesten of andere coronasymptomen. De twee grote pijlers onder het huidige coronabeleid, anderhalve meter afstand en ‘testen testen testen’, lijken zo te verslonzen.

Maar nu her en der nieuwe brandhaardjes ontstaan, en de angst weer toeneemt voor een mogelijke tweede golf laten mensen zich mogelijk weer eerder testen. „Dat mensen het testen op corona serieus nemen, merken we in ieder geval aan de toenemende vraag om te testen’’, zegt De Boer over het testcentrum in Drenthe. Een andere mogelijke verklaring is de terugkomst van vakantiegangers.

GGD Groningen juicht het toe als meer mensen zich laten testen, aldus Maring. Beide GGD’s zeggen voldoende testcapaciteit te hebben en kunnen gemakkelijk opschalen als dat nodig is. Meer testen leidt vooralsnog niet tot een forse toename in coronagevallen in Groningen, waar drie mensen positief testen. In Drenthe nam het aantal positieve gevallen afgelopen week toe met 12.

menu